Gesteggel over 'blauw op straat'

Hoeveel agenten er nu precies mee worden bedoeld is niet duidelijk, en in hoeverre zij 'op straat' dienst doen evenmin. Foto GPD Beeld
Hoeveel agenten er nu precies mee worden bedoeld is niet duidelijk, en in hoeverre zij 'op straat' dienst doen evenmin. Foto GPD

DEN HAAG - Er is geen Kamerlid te vinden dat het niet wil, 'meer blauw op straat'. Het bekt lekker, maar wat er precies mee wordt bedoeld, niemand die het weet, ook in de Tweede Kamer niet. PvdA-minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst spreekt liever van 'operationele sterkte'. Die moet komend jaar bestaan uit 52.200 'formatieplaatsen'. Dat klinkt vaag, en dat is het ook. Hoeveel agenten er nu precies mee worden bedoeld is niet duidelijk, en in hoeverre zij 'op straat' dienst doen evenmin.

Hans Dijkstal, een van Ter Horsts voorgangers op het 'moederdepartement', had er in de periode-Paars ook al last van. Hij had beloofd dat er bijna 5000 agenten bij zouden komen, 'meer blauw op straat' dus. Maar tot grote hilariteit van de Kamer moest hij steeds het antwoord schuldig blijven op de vraag hoeveel agenten er precies waren. De hoon die Dijkstal kreeg toebedeeld was vooral zijn eigen schuld: als Kamerlid had hij namelijk zelf steevast forse kritiek op de minister van Binnenlandse Zaken omdat die niet de cijfers over de politiesterkte niet paraat had.

CDA-Kamerlid Coskun Coruz wil echter meer. Hij eist vandaag in het begrotingsdebat met Ter Horst dat de minister snel met een sluitende definitie komt van 'blauw op straat'. De steeds aangehaalde 52.200 geeft geen betrouwbaar beeld, zegt hij. ''Daar kun je gerust een derde van aftrekken, politiepersoneel dat helemaal nooit op straat komt", is zijn overtuiging.

Coruz brengt Ter Horst daarmee in een lastig parket. Haar geloofwaardigheid is in het geding. De politie moet van de minister 190 miljoen per jaar bezuinigen, maar tegelijkertijd moet het aantal agenten op straat toenemen. Volgens Ter Horst is dat een reële opgave, schreef ze begin deze maand nog in een brief aan de Kamer. Er kan flink worden bespaard door efficiënter te werken en te besparen op ict, zodat de recherche en de agenten op straat gespaard kunnen blijven.

De oppositie, van SP tot tot VVD en PVV, gelooft er geen snars van dat het aantal agenten kan toenemen terwijl er ook wordt bezuinigd. VVD-Kamerlid Laetitia Griffith noemt het 'onverantwoord' dat de bezuinigingen 'ongetwijfeld' ten koste gaan van het aantal agenten op straat. De liberalen hebben een website (www.politiebezuinigingen) geopend, waarop de bezorgde agenten hun 'ervaringen over de rampzalige maatregelen' kunnen spuien.

Volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak gaapt er een grote kloof tussen de Haagse en de echte werkelijkheid. ''De politie is nu al op crepeersterkte", stelt hij.

De SP kwam vorige week met de resultaten van een enquête onder ruim tienduizend agenten. De conclusies waren ronduit alarmerend. Zo vinden negen op de tien agenten dat zij te weinig in de buurt waar zij werken aanwezig zijn, vindt tachtig procent de werkdruk te hoog en klaagt ruim negentig procent over het te lage salaris. Vier op de tien agenten overwegen een andere baan te zoeken.

Volgens Van Raak kan Ter Horst zich niet langer 'doof' houden voor het ongenoegen in de politiekorpsen. Hij beweert dat de korpsen helemaal niet bezig zijn te bezuinigen op bureaucratie, maar op agenten. ''In een aantal korpsen mogen agenten minder overuren maken. Maar juist in die overuren werd het papierwerk gedaan, zodat ze nu nog minder op straat komen."

Ter Horst heeft de kritiek tot nu toe steeds weggewuifd. Zij kan bovendien op steun rekenen van de coalitiepartijen. Die zeggen het ongenoegen in de korpsen te herkennen, maar stellen tegelijkertijd vast dat er de afgelopen zes jaar 1,2 miljard euro extra naar de politie is gegaan. En dat terwijl de taken van de politie in diezelfde periode zijn beperkt, stelt Coruz. ''Het parkeerbeheer is uit het takenpakket verdwenen, de milieupolitie werd weggehaald en ook de stewards in voetbalstadions zijn niet langer agenten. Tegelijkertijd liggen er duizenden zaken op de plank. Waar is dat extra geld dan allemaal in gaan zitten?"

Dat het efficiënter kan, daar is Coruz van overtuigd, net als PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. Wat haar betreft wordt het takenpakket van de politie bovendien verder verkleind. ''Woonoverlast zorgt ervoor dat de politie om de haverklap bij mensen op de stoep staat. Dat komt omdat de gemeente niet doorpakt bij de aanpak van de problematiek. Dat kan niet langer zo."

Kuiken stelt dat er 'ergens te veel geld aan de strijkstok' blijft hangen. Zij vermoedt dat dit geld vooral in dure ict-projecten en in 'een speklaag van managers' is gaan zitten. Juist iemand als Ter Horst moet in staat zijn een cultuuromslag te bewerkstelligen, stelt ze. ''Ter Horst is zelf burgemeester geweest. Zij weet als geen ander hoe het apparaat functioneert." (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden