Gesprekken over Griekenland op later tijdstip voortgezet

Het ingelaste overleg in Brussel met enkele hoofdrolspelers in de Griekse schuldenkwestie is vannacht rond 01.00 uur beëindigd zonder dat er overeenstemming werd bereikt. De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, de Griekse premier Alexis Tsipras en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem spraken af de komende dagen verder met elkaar te zullen praten.

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker (rechts) verwelkomt de Griekse premier Alexis Tsipras. Beeld EPA
De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker (rechts) verwelkomt de Griekse premier Alexis Tsipras.Beeld EPA

Juncker had Tsipras uitgenodigd met de bedoeling de al maanden durende onderhandelingen over hervormingen in ruil voor financiële steun vlot te trekken. Ook Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem schoof aan. Na afloop werd een korte verklaring uitgegeven. 'Het was een goede, constructieve bijeenkomst. Vooruitgang is er geboekt in het begrijpen van elkaars positie op de basis van verschillende voorstellen. Er werd afgesproken dat ze elkaar opnieuw zullen ontmoeten. Intensief werk zal worden voortgezet.'

Tijdens het overleg in Brussel, waarbij de Europese Commissie zich als een bemiddelaar opstelde, lagen verschillende voorstellen op de tafel. De geldschieters waren de afwachtende houding van Athene meer dan zat en kwamen met hun voorstel met minimumeisen aan hervormingen. Griekenland op zijn beurt kwam ook met een plan.

Bankroet dreigt
Zonder een compromis over verdere steun aan Griekenland lijkt een bankroet van het Zuid-Europese land dichtbij te zijn. De schatkist is nagenoeg leeg en Griekenland moet in juni voor circa 1,6 miljard euro aan leningen terugbetalen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Op de plank ligt nog ruim 7 miljard euro aan eerder toegezegde leningen, maar de geldschieters (naast de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het IMF) zijn niet bereid dit over te maken zonder dat er harde afspraken zijn gemaakt. De nieuwe regering in Griekenland wil echter af van het stringente bezuinigingsbeleid. Dat beleid is er (mede) de oorzaak van dat het zo slecht gaat in Griekenland, meent de huidige regering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden