Gesprek over Britse EU-eisen 'constructief'

De gesprekken over de positie van Groot-Brittannië in de Europese Unie (EU) gaan door. Om een vertrek uit de unie (Brexit) te vermijden besprak de Britse premier David Cameron donderdag tijdens een top in Brussel met alle regeringsleiders en staatshoofden van EU het eisenpakket dat hij eerder indiende. Op alle vier punten moet nog veel werk worden verricht, aldus Tusk.

De Britse premier David CameronBeeld epa

EU-president Donald Tusk noemde de gesprekken 'constructief'. Volgens hem hadden ze ook op een mislukking kunnen uitlopen. 'Ik ben veel optimistischer. Cameron gaat een substantiële discussie niet uit de weg.'

Volgens Tusk zijn de vier eisen van Cameron moeilijk. Cameron zet in op vier punten: de positie van niet-eurolanden, het afdragen van zeggenschap aan Brussel, betere regelgeving en de wens dat EU-burgers in andere EU-landen vier jaar moeten wachten voordat ze in aanmerking komen voor uitkeringen en sociale huisvesting. Over dat laatste punt waren onder meer Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië kristalhelder: onacceptabel. Ook andere leiders zien dit als discriminatie.

Compromis
'Iedereen, inclusief Cameron, vindt discriminatie totaal onacceptabel', vatte Tusk samen. Een compromis is volgens hem haalbaar, mede omdat de Britse premier zei open te staan voor alternatieven als ze hetzelfde doel bereiken. De lidstaten toonden zich weliswaar bezorgd, maar ook zij staan open voor discussie.

De Franse president Francois Hollande reageerde gepikeerd op de Britse eisen. Volgens hem kan er over EU-regels niet onderhandeld worden. Hollande waarschuwde na de gesprekken dat het principe van vrij reizen binnen de EU gerespecteerd moet worden. Hollande zei dat landen buiten de eurozone, waaronder Groot-Brittannië, verdere integratie van de eurozone tegenwerken.

Twee snelheden
Hij pleitte daarnaast voor een Europa van twee snelheden. Hollande vindt dat het voor vooraanstaande landen in de Europese Unie mogelijk moet zijn om nauwer met elkaar samen te werken. Andere landen kunnen inspringen als ze daar klaar voor zijn. Volgens de president is het niet mogelijk om een 'Unie à la carte' te hebben, waarbij lidstaten alleen regels invoeren die voor hun gunstig uitpakken.

Bijvoorbeeld de Eurolanden kunnen wat betreft Hollande grotere stappen zetten in samenwerking. Het 'snelle Europa' moet dan wel een eigen budget en aparte vertegenwoordiging in het Europees Parlement krijgen, aldus Hollande. Vicekanselier en leider van de Duitse sociaaldemocraten Sigmar Gabriel pleitte in mei ook al voor een Europa van twee snelheden. Hij vindt dat het belangrijk is dat er meer wordt samengewerkt 'onder het dak van de Europese Unie".

Betere deal
Cameron zei na de gesprekken over de Britse eisen dat zijn vier punten op tafel blijven. ,,Ik zal er alles aan doen om tot een akkoord te komen. Ik wil dat Groot-Brittannië een betere deal krijgt.'' Volgens hem is er nog veel werk te doen. Of dat tot een goed einde komt, kon hij niet zeggen. ,,Niets is zeker in het leven, en ook niet in Brussel. Maar ik bespeurde bij iedereen veel goede wil om eruit te komen.''

Doel is bij de volgende EU-top in februari tot een oplossing te komen. Als de Britten daar tevreden over zijn, gaat de regering tijdens het referendum mogelijk campagne voeren tegen een vertrek uit de EU.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden