Gesneuvelde militair uit Amsterdam

DEN HAAG - Bij de zelfmoordaanslag met een autobom in Tarin Kowt in de Afghaanse provincie Oeroezgan is vrijdag de twintigjarige Timo Smeehuijzen uit Amsterdam gesneuveld. Ook acht Afghanen, onder wie zeven kinderen, kwamen om.Drie militairen en dertien Afghanen, onder wie drie kinderen, raakten gewond. De Nederlandse gewonden en een aantal Afghanen zijn naar het hospitaal op de Nederlandse basis gebracht.

Timo Smeehuijzen was soldaat eerste klasse van het 42ste bataljon Limburgse Jagers, dat Weert en Oirschot als thuisbasis heeft. De gewonde militairen behoren ook tot deze eenheid.

Smeehuijzen had dagelijks contact met zijn familie en met zijn vriendin, de zestienjarige actrice Melody Klaver (zij speelde onder meer in de films Diep en Afblijven).

De aanslag gebeurde aan het einde van de ochtend met een autobom in het centrum van de stad Tarin Kowt, op slechts twee kilometer van de Nederlandse basis Kamp Holland. De bomauto reed vanuit een zijstraat tegen een Nederlandse YPR-pantserwagen aan, waarna een enorme ontploffing volgde. De militaire slachtoffers bevonden zich deels met hun lichaam buiten het voertuig, aan de bovenkant, om beter de omgeving in de gaten te kunnen houden. De kinderen liepen naast de pantserwagen.

In de getroffen pantserwagen zaten militairen die in konvooi een eenheid begeleidden van een zogeheten provinciaal reconstructieteam, dat meehelpt aan de wederopbouw in Afghanistan.

Het is de derde keer dat met een autobom een aanslag op Nederlandse militairen werd gepleegd. De eerste keer waren er vijf gewonden, de tweede keer raakte niemand gewond.

Smeehuijzen is de tweede Nederlandse militair in Afghanistan die sneuvelt door oorlogsgeweld. In april werd de 21-jarige korporaal Cor Strik gedood door een bermbom in de provincie Helmand. Vijf andere Nederlandse militairen lieten in Afghanistan het leven door ongevallen en een zelfmoord.

De Nederlandse militairen in Oeroezgan zullen hun manier van patrouilleren en verplaatsen in konvooien niet veranderen. Dat zei kolonel Hans van Griensven, commandant van Kamp Holland in Tarin Kowt.

In het stadje Tarin Kowt was het de afgelopen maanden rustig geweest. De Nederlanders rijden er vaak doorheen en patrouilleren er ook te voet. ''De kans op een terroristische aanslag is echter altijd aanwezig,'' aldus Van Griensven.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden