Geslacht aangeven niet langer verplicht op gemeentelijke formulieren

Uiterlijk deze jaarwisseling worden alle gemeentelijke formulieren gescreend op genderaanduiding. De verplichte optie zal worden verwijderd tenzij dit wettelijk noodzakelijk is.

Aan de balie van stadsdeel Oost Beeld Floris Lok
Aan de balie van stadsdeel OostBeeld Floris Lok

Dat blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen van D66. Het viel de partij op dat er veel formulieren in de gemeente zijn die zonder noodzaak invullers dwingen zich als vrouw of man te registreren, bijvoorbeeld wanneer je een afspraak wilt maken met de gemeente, een parkeervergunning aan wil vragen of een sportzaal wil huren.

'Wanneer er geen enkele reden is om iemands geslacht te weten, wordt er toch vaak om gevraagd.' Volgens de partij is het niet meer van deze tijd dat de overheid mensen (letterlijk) in een hokje dwingt waar zij zich niet thuisvoelen.

Heer/mevrouw
Nadat er een klacht was ingediend bij de gemeente, wordt sinds 2012 op nieuw ingevoerde gemeenteformulieren de aanduiding heer/mevrouw als 'niet verplicht' veld opgenomen. Op formulieren van voor die tijd stond man/vrouw soms nog wel als verplicht aankruisveld. Dat wordt nu aangepast, tenzij het voor de wet verplicht is om het geslacht te registreren.

De gemeente blijft wel vragen naar de aanspreektitel 'de heer' of 'mevrouw' om gericht te kunnen mailen. De gebruiker is vrij om hierop al dan niet te antwoorden. Ambtenaren kunnen in een 'sjablonentool' nu al kiezen voor man, vrouw, onbekend of niet van toepassing.

Het verplicht aangeven van het geslacht wordt ook landelijk aan de kaak gesteld. VVD en PvdA willen dat een staatscommissie die al bezig is zaken rond familierecht te onderzoeken, uitwerkt wat de mogelijkheden zijn om mensen in de toekomst niet langer te verplichten op overheidsdocumenten in te vullen of ze man of vrouw zijn. GroenLinks wil bovendien dat de burgerlijke stand een baby bij aangifte niet langer registreert als jongen of meisje, maar als een nieuwe wereldburger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden