Examenblog

Geslaagd of niet? Examenuitslag wordt bekendgemaakt

In dit blog blijf je op de hoogte van het laatste nieuws over de examens in Amsterdam en omstreken. Valt je iets op of wil je iets melden over de examens, laat het weten via onze tiplijn, of stuur een mail.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Geslaagd of niet? Meer dan 200.000 middelbare scholieren krijgen dit woensdag te horen. Naar verwachting maken de meeste scholen de uitslag van eindexamens tussen 13.00 en 19.00 uur bekend.

Om 8 uur 's ochtends publiceert het College voor Toetsen en Examens de zogeheten normering van de examens. Aan de hand daarvan rekenen scholen uit welke cijfers leerlingen hebben gehaald en of zij daarmee geslaagd zijn. Leerlingen die gezakt zijn worden meestal als eerste gebeld.

Zo'n 211.550 scholieren deden dit jaar examen, van maandag 14 mei tot dinsdag 29 mei. Meer dan de helft van hen (109.447 kandidaten) zat op het vmbo, ruim 60.600 op de havo en 41.500 op het vwo.

Volgende week maandag tot en met donderdag zijn er herexamens voor leerlingen die dat nodig hebben. Woensdag wordt nog niet bekendgemaakt hoeveel leerlingen landelijk zijn geslaagd. Deze cijfers komen pas in het najaar naar buiten.

Scholierenorganisatie LAKS kreeg dit jaar minder klachten over eindexamens dan in voorgaande jaren. De teller bleef steken op 177.000, een jaar eerder kwamen er nog ruim 189.000 klachten binnen. Volgens de organisatie tonen de cijfers dat niet alleen de examens beter zijn geworden, maar ook dat de tevredenheid van scholieren is toegenomen.

Mbo-leerlingen zeggen nogal eens geen les te krijgen in vakken die verplicht zijn en waarin ze veelal examen moeten doen.

Dat valt op te maken uit de 'monitor' van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), die donderdag verschijnt. JOB verwerkte volgens eigen zeggen de ingevulde formulieren van 265.000 studenten.

Nederlands is een examenvak (op alle niveaus) waarvoor nogal eens de lessen zouden ontbreken. Op niveau 3 komt dat volgens het onderzoek het vaakst voor met 8 procent aan kandidaten die geen les krijgen.

Engels is alleen op niveau 4 een examenvak en hierop zegt ook 8 procent van de kandidaten niet te worden voorbereid. Bij rekenen wordt op niveau 3 het minst les gegeven: 10 procent van de leerlingen zegt hierin niet te worden onderwezen.

Geklaagd wordt er in de monitor ook stevig over het gedwongen aanschaffen van boeken en lesmateriaal dat uiteindelijk niet wordt gebruikt: 43 procent van de studenten zegt dat mee te maken.

Het onderzoek is vooral kwantitatief en gaat niet zozeer in op de oorzaken.

Een vliermuis die de gymzaal binnenvliegt, vechtende eekhoorns op het dak en een 'stelletje lawaaiige kippen' naast de examenzaal. Het dierenrijk bemoeide zich dit jaar vaak met de eindexamens.

"We houden altijd een lijst bij van alle grappige telefoontjes en vooral dieren zorgde dit jaar voor geluidsoverlast", zegt Lizelot van den Berg, examencoördinator van het LAKS.

Maar ook een surveillant op blote voeten kan voor afleiding zorgen. Veel leerlingen vonden de gymleraar zonder schoenen storend zegt Van den Berg. "Hij zat kennelijk de hele tijd met zijn voeten tegen elkaar te wrijven."

Een andere leerling kon zijn zenuwen niet in bedwang. In het laatste halfuur van het examen braakte hij over zijn buurman heen. De buurman klaagde maar maakte zijn examen keurig af, zegt Van den Berg. "Dat ging best goed, eigenlijk vond hij alleen de opruimende docenten storend."

De leerlingen kunnen weer rustig ademhalen, de eindexamens zitten erop dit jaar. Mits er niks herkanst moet worden natuurlijk.

Scholieren kunnen genieten van een welverdiende vakantie terwijl de docenten zich in het warme weer over de correctievoorschriften buigen.

Het feestje was waarschijnlijk al wel eerder begonnen voor de meeste studenten. De allerlaatste examenvakken van gister waren: Fries, Arabisch, Russisch, Turks en Spaans. Niet de populairste vakken.

Op 13 juni 2018 om 8.00 uur maakt het Cito de definitieve normeringen voor vmbo, havo en vwo examens bekend op hun website. De meeste scholen maken diezelfde dag in de middag bekend welke cijfers leerlingen hebben gehaald.

De klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is dit jaar aanzienlijk minder gebeld dan voorheen. In totaal werd het gratis telefoonnummer de afgelopen weeken 177.097 keer gebeld (tegenover 189.277 keer in 2017 en 204.302 keer een jaar eerder).

'De cijfers lijker er voorlopig op te wijzen dat niet alleen de examens beter zijn geworden, maar ook dat de tevredenheid van scholieren is toegenomen,' schrijft het komitee. De klachten zelf zijn er ook op vooruitgegaan. Het aantal algemene klachten name met 5 procent af, terwijl de inhoudelijke klachten met 9 procent stegen.

De voorbije examenperiode kreeg het LAKS bijna 100 meldingen van surveillanten die tijdens het examen hakken droegen. In totaal werd 4700 keer geklaagd over geluidsoverlast.

Tijdens het tweede tijdvak, waarin herexamens gemaakt worden, gaat de klachtenlijn voor scholieren weer open. Daardoor kan het totale aantal klachten nog stijgen.

null Beeld anp
Beeld anp

Wat ook de uitkomst zal zijn, na vandaag zitten ze er, in elk geval voorlopig, voor iedereen op: de examens van dit jaar van de middelbare scholen.

Circa 211.550 scholieren moesten eraan geloven. Meer dan de helft, 109.447 kandidaten, hoopt afscheid te kunnen nemen van het vmbo en ruim 60.600 leerlingen van de havo en 41.500 van het vwo.

Gemopperd werd er als vanouds. Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) waren er vrijdag al meer dan 171.000 klachten binnen. Die gingen niet altijd over de examens zelf of over de wijze waarop ze werden afgenomen, maar ook over externe factoren.

Zo werd de concentratie verstoord door een het examenlokaal binnenvliegende vleermuis, hadden leerlingen last van vechtende eekhoorns op het schooldak, en een lustig aan de school voorbij toeterende fanfare.

Maar er was ook ontevredenheid over het examen Engels voor havo en vwo, wiskunde op het vmbo en het havo-examen economie, die door meerdere leerlingen 'lastig' werden gevonden.

In de tweede week van de eindexamens zijn bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) ongeveer 61.000 klachten binnengekomen.

Opgeteld bij de ruim 110.000 klachten uit de eerste week, staat de teller nu op ruim 171.000.

"Het wordt rustiger, we merken dat ook hier op het kantoor. De meeste klachten worden niet doorgebeld, maar worden ingediend via de website," aldus een woordvoerder.

Zij begrijpt wel dat de intensiteit afneemt. "Veel mensen gaan richting hun laatste examens. Ze worden minder fanatiek, doen minder moeite om klachten in te dienen."

Opmerkelijke meldingen
Enkele opmerkelijke meldingen mocht het LAKS wel ontvangen in de tweede examenweek. Zo kwam er in een klaslokaal een vleermuis binnenvliegen en werden leerlingen op een andere school gestoord door twee vechtende eekhoorns op het dak.

"Ook maakten liefst zeventien scholieren meldingen van een fanfareband die tijdens de examens langs de school liep, compleet met trommels en trompetten," aldus de woordvoerder.

De landelijke schriftelijke examens duren tot en met 29 mei. In totaal 211.550 scholieren zitten in het laatste jaar van de middelbare school, ruim de helft (109.447 kandidaten) doet vmbo, ruim 60.600 havo en 41.500 vwo.

Aan het einde van de tweede week van de examens staan er voor de vmbo'ers veel talen op het programma. 's Ochtends starten zij aan het eindexamen Fries, in de middag volgen Spaans, Turks en Arabisch.

Havisten buigen zich vanochtend over maatschappijwetenschappen en na de lunch zetten zij zich schrap voor het eindexamen havo. Het vwo start de ochtend met muziek en sluit de dag af met management en organisatie.

Heel veel succes!

Het havo examen management & organisatie van vanmiddag is volgens College voor toetsen en examens (CvTE) niet gelekt.

Op social media ging het gerucht rond dat het examen al eerder vandaag op examenblad.nl te zien was geweest.

Volgens het CvTE is er 'geen enkele leerling die voorkennis kan hebben van dit examen of correctievoorschrift.' Ook het LAKS bevestigt dat het examen niet is uitgelekt.

Het examen management en organisatie gaat vanmiddag dus gewoon door.

De scholieren zijn inmiddels over de helft van de eindexamenperiode. Dag zeven van de elf. Vandaag trappen de vmbo-leerlingen de dag af met het examen maatschappijkunde of beeldende vorming. Havisten beginnen met kunst, en het vwo/gymnasium start met Griekse taal en cultuur.


Om 13.30 uur stappen de vmbo'ers over op natuur- en scheikunde of economie. Ook het vwo doet eindexamen economie. De havisten buigen zich over het vak management en organisatie.

Heel veel succes!

Middelbare scholieren hebben een lang pinksterweekend kunnen blokken voor de tweede week van de eindexamens. Vmbo-leerlingen buigen zich dinsdagochtend over maatschappijkunde en vanmiddag over Frans.

Havisten zijn gestart met het eindexamen aardrijkskunde en mogen daarna ook aan het Frans. Voor de vwo-leerlingen staat er in de ochtend Duits op het menu en in de middag biologie.

Succes vandaag!

In de eerste week van de eindexamens zijn bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) ruim 110.000 klachten binnengekomen. De meeste klachten gingen over het examen Engels voor havo en vwo, wiskunde op het vmbo en het havo-examen economie dat veel leerlingen "lastig" vonden, laat het LAKS vrijdagavond weten.

"Vwo-leerlingen klaagden er vooral over dat bij Engels een aantal Duitse en Franse woorden stond", zei een woordvoerster. "Wat moet je met een woord als raison d'être (reden van bestaan) als je je hebt voorbereid op een examen in de Engelse taal.''

De landelijke schriftelijke examens duren tot en met 29 mei. In totaal 211.550 scholieren zitten in het laatste jaar van de middelbare school, ruim de helft (109.447 kandidaten) doet vmbo, ruim 60.600 op de havo en 41.500 op het vwo.

Vorig jaar klaagden docenten over de kwaliteit van het vwo-eindexamen Frans. Ze moesten antwoorden fout rekenen die volgens hen goed waren. Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) nam de kritiek ter harte.

Dit jaar werd het correctievoorschrift van de toets eerst nagekeken door twintig docenten.

"De meeste van onze aanpassingen zijn overgenomen en dat is in het voordeel van de leerlingen", zegt een van de docenten Frans.

De twintig docenten kwamen afgelopen woensdag, na het examen Frans, bij elkaar om het correctievoorschrift door te nemen en te verbeteren waar nodig.

Vorig jaar spraken de docenten zich kritisch uit over het examen Frans. De kwaliteit van het examen zou ondermaats zijn geweest. Daarnaast moesten zij antwoorden fout rekenen die volgens hen goed waren.

Ook dit jaar wist het examen Frans flink wat klachten te oogsten, 7061 om precies te zijn. Leerlingen vonden het examen te saai, te taai en te lang.

Na het grondig doornemen van het voorschrift stelt de groep docenten zes aanpassingen voor aan het CvTE, vijf hiervan worden overgenomen.

Een geslaagd experiment.

De vijfde dag van de eindexamens begint voor de vmbo-leerlingen met het eindexamen Duits of Aardrijkskunde. Havisten trappen de dag ook af met Duits. Vwo-leerlingen mogen de hersenen laten kraken bij het eindexamen filosofie.

Om 13.30 gaat de tweede ronde examens van start. Het vmbo krijgt dan het examen natuur- en scheikunde voor hun neus. Havisten buigen zich over economie, en vwo-leerlingen worden getoetst op hun Nederlands.

Het vwo eindexamen Nederlands staat berucht om het aantal klachten dat het elk jaar binnen weet te slepen. Gelukkig is gisteren de storing op examenklacht.nl helemaal verholpen.

Veel succes vandaag!

De storing bij de website examenklacht.nl heeft ervoor gezorgd dat er dubbele klachten binnen kwamen bij het LAKS. Een aantal leerlingen hebben nogmaals klachten ingediend om er zeker van te zijn dat de klachten binnenkwamen.

Uit een analyse van het LAKS blijkt dat bij het eindexamen vwo Frans 620 klachten dubbel zijn ingediend. Bij het vwo examen geschiedenis was er sprake van 287 dubbele klachten.

Over het algemeen valt het aantal dubbele klachten mee. Het LAKS spreekt wel van een fors aantal klachten en een toename ten opzichte van eerdere jaren. En dan moet de 'Koning van de klachten', het eindexamen vwo Nederlands, nog komen. Dit examen vindt morgen plaats om 13.30 uur.

Het LAKS wil de leerlingen wel nogmaals op het hart drukken dat klagen niet gelijk leidt tot een soepelere normering. Klachten over de lengte of moeilijkheidsgraad van een examen hebben weinig zin.

Achter elke vraag op het eindexamen schuilt een verhaal. De vragen worden nauwkeurig samengesteld door docenten en toetsdeskundigen van Cito.

Toetsdeskundige Natalie vertelt aan Scholieren.com hoe vraag 15 van het vmbo-examen Engels tot stand kwam.

Het examen Engels toetst de leesvaardigheid van de leerlingen. Allereerst worden dus de Engelse teksten nauwkeurig onderzocht. Daarna proberen de deskundigen een vraag te formuleren die de kern van de tekst samenvat.

Bij vraag 15 moet de leerling een korte tekst tot zich nemen en invullen welk woord er mist in de zin. De leerling heeft de keuze uit vijf verschillende woorden voor vier verschillende teksten. Er blijft dus één woord over. Zie de vraag hieronder, het gaat over spruitjes.

Vraag 15 - vmbo eindexamen Engels.

Sweet Sprouts

No matter how you dress them up, Brussels sprouts are one Christmas tradition that many children could do without. Over the years, attempts have been made to improve the flavour, adding sweet glazes, chestnuts or pieces of smoked bacon, but in many, many cases to no avail. Now supermarket chain Waitrose has worked with growers in Yorkshire and Lincolnshire to develop sprouts that they insist are A

.2 According to scientists, children are not just being B when it comes to the knobbly sprout. Reluctance to wolf them down stems from survival instinct, as toxins tend to have a bitter taste, just like sprouts. Sweetness, on the other hand, usually indicates that something is safe to eat, which is why children adore biscuits, cakes and desserts. But there is a good reason why parents ought to urge their little poppets to eat Brussels sprouts: they have twice as much vitamin C per 100g as oranges, approximately 115mg as opposed to 54mg

.3 Amy Lance, Chief Sprout Taster at Waitrose says: “The humble Brussels sprout is a wonderful bundle of deliciousness, but so often overlooked by children or choosy eaters. The poor little sprout is often rejected by people both little and large alike due to its perceived C taste, so the supermarket giant has worked secretly with its farmers over the past year to create a milder flavoured sprout. We believe this variety will win over even the most ardent sprout haters. We hope it will get a massive thumbs up from children this Christmas and encourage them to ‘eat their greens’.”

.4 Packs of the newly-developed sprouts will sell at £2.50 for 330g, which is not cheap when some stores will sell the D varieties at 99p per kilo. But some parents may yet find it is a price worth paying.

In de tekst zijn vier woorden weggelaten ( a , b , c en d ).
Kies voor elk gat het juiste woord uit de volgende mogelijkheden:
1 bitter
2 fresh
3 kid-friendly
4 picky
5 traditional

Schrijf de nummers achter de letters in de uitwerkbijlage.

Let op: er blijft één woord over.

Naast veel rust en goed eten zijn er ook andere manieren om je voor te bereiden op de eindexamens. Sommige studenten slikken 'studiepillen' zoals Ritalin bij het blokken.

Deze pillen zouden de concentratie moeten verhogen, maar werk het ook echt?

null Beeld Rein Janssen en Jona Rotting
Beeld Rein Janssen en Jona Rotting

De vierde dag van de eindexamens is alweer aangebroken. om 9.00 vanochtend trapt het vmbo af met de examens Duits of aardrijkskunde.

Havo-leerlingen beginnen de dag met het eindexamen muziek. Gymnasiasten mogen zich buigen over de Latijnse taal en cultuur.

Om 13.30 begint de tweede ronde examens van de dag. Vmbo-leerlingen maken dan het eindexamen wiskunde of biologie. De havisten krijgen het examen Nederlands voor hun neus. Vwo-leerlingen nemen de proef op de som bij het examen scheikunde.

Bona Fortuna!

Door een storing in het netwerk van het Zuiderlicht College konden zeker twaalf leerlingen vanochtend geen examen maken. De storing zat in het speciale BOA-netwerk waarin online examens worden afgelegd.

Volgens directrice Milja Lefrandt gaat het in ieder geval om VMBO basis- en kaderleerlingen die het examen Engels wilden doen.

De online examens mochten vrij worden ingepland, de leerlingen zullen nu een ander moment moeten uitzoeken. Het is nog onduidelijk of de storing verholpen is.

LAKS heeft dit jaar een speciale website gemaakt voor alle klachten tijdens de eindexamenperiode, examenklacht.nl.

Wegens de topdrukte op de site belanden sommige klachten in een wachtrij. Inmiddels staan er 15.000 klachten in deze rij. Dit zorgt er ook voor dat niet alle klagers een bevestigingsmail ontvangen. LAKS laat weten dat alle klachten binnenkomen en worden behandeld.

Door deze wachtrij is het lastig om een beeld te krijgen van het actuele aantal klachten.

N-term
Op sociale media werd al snel duidelijk dat het vwo-examen Frans van dinsdag niet beviel. Op woensdagochtend is er sprake van zo'n duizend klachten over het examen, maar er staan er dus nog wat in de wachtrij.

LAKS wil nogmaals benadrukken dat klagen niet gelijk zorgt voor een soepelere normering. Enkel specifieke klachten over vragen die niet kloppen of klachten over overlast kunnen zorgen voor een hogere N-term.

Op de derde dag van de eindexamens begint het vmbo met het examen geschiedenis om 9.00 uur. Tegelijkertijd buigen de havisten zich over het examen filosofie. Vwo-leerlingen beginnen vanochtend met het examen maatschappijwetenschappen.

In de tweede ronde examens van vandaag, vanaf 13.30 uur, krijgen de vmbo-leerlingen het examen Nederlands of Engels voor hun neus. Havo-leerlingen kunnen hun creativiteit kwijt in het examen tekenen, en atheneum wordt getoetst op Engels.

Dit jaar zal er extra streng gecontroleerd worden op mobiele telefoons en andere devices, zoals de smartwatch.

"Scholieren weten steeds vaker de juiste informatie te vinden op kanalen als YouTube en Google en schromen niet om deze kanalen als hulpbron te gebruiken tijdens hun examens," aldus onderwijsdeskundigen van de organisatie Onderwijsvanmorgen.

Ook de makers van het eindexamen wiskunde hebben lucht gekregen van de bitcoinrage. Vwo-leerlingen kregen bij het eindexamen wiskunde A van maandag vijf vragen over de digitale munt.

De vijf vragen zijn samen goed voor 18 van de 78 punten. De leerlingen moeten onder andere uitrekenen wanneer het aantal bitcoins de 18 miljoen overstijgt.

Als u zelf uw wiskundige vaardigheden op wil poetsen, het volledige eindexamen is hier te vinden. De antwoorden staan hier.

De tweede dag van de eindexamens is alweer van start gegaan. De eerste examenleerlingen begonnen vandaag weer om 9.00 uur.

Vandaag buigen de vmbo-leerlingen van verschillende stromingen zich over de eindexamens wiskunde, economie of muziek.

De havisten trappen de dag af met het examen geschiedenis en sluiten de dag af met het examen Engels. Vwo-leerlingen beginnen de dag net als de havisten met het eindexamen geschiedenis maar duiken daarna op het examen Frans.

Moslimleerlingen moeten de examens vanaf vandaag maken op een lege maag. Voor het eerst in dertig jaar valt de ramadan namelijk samen met de eindexamens.

Op de eerste dag van de eindexamens waren bij het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) rond 19.30 uur al 4700 klachten binnengekomen.

"Dat valt reuze mee", zegt een woordvoerster, gezien het feit dat maandag ruim 103.000 leerlingen aan de bak moesten. Veel kanttekeningen waren er bij het vmbo-examen Nederlands. Daar moesten de leerlingen een mail opstellen, maar dat was tevoren niet geoefend.

"Ze moesten bijvoorbeeld iets doen met de cc-functie, maar dat hadden ze nooit gehad." Ook over het wiskunde-examen (vwo) kwamen wat inhoudelijke opmerkingen binnen.

Wie een klacht heeft over het examen kan daarvoor telefonisch of via internet terecht bij het LAKS, dit jaar al voor de 31e keer. De organisatie registreert en inventariseert en bespreekt de klachten regelmatig met het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Soms volgt daaruit dat klachten gegrond worden verklaard en er aanvullingen op de correctievoorschriften komen.

Vorig jaar kwamen er in totaal 189.303 klachten binnen, terwijl 213.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs eindexamen deden. Dit keer zijn er ruim 211.500 scholieren aan de beurt om eindexamen te doen.

Ook dit jaar kan er weer geklaagd worden over de eindexamens bij het Landelijk Actie Komité Scholieren (LAKS). Een klacht indienen kan telefonisch op 030-7900900 of via de website.

Vorig jaar kreeg het LAKS bijna 190.000 klachen binnen.

Het indienen van een klacht betekent echter niet dat de normering van het examen gelijk versoepeld wordt. Het klachtenloket is er, volgens het LAKS, vooral om stoom af te blazen.

Klagen over specifieke situaties, zoals een luidruchtige surveillant, heeft meer zin. Dan probeert het LAKS samen met de school tot een oplossing te komen.

Kunstdocent en faalangstreductietrainer Pascal Cuijpers wil af van "de cijferobsessie op scholen". Cijfers zijn, zo betoogt hij "weinigzeggende momentopnamen". Lees hier zijn opiniestuk: 'De tijd is rijp om leerlingen minder langs de meetlat te leggen'

Voor zo'n 211.550 scholieren die in het laatste jaar van de middelbare school zitten, beginnen maandag de landelijke eindexamens. Meer dan de helft van hen (109.447 kandidaten) zit op het vmbo, ruim 60.600 op de havo en 41.500 op het vwo. De landelijke schriftelijke examens duren tot en met dinsdag 29 mei.

Maandag trappen vmbo-leerlingen af met Engels en Nederlands. De havisten wacht die dag het examen natuurkunde en voor vwo'ers staat wiskunde op het programma.

De eindexamens eindigen met 'exotische' vakken als Russisch, Spaans, Arabisch en Turks. Ook Fries staat op de laatste examendag op het programma. Half juni zijn er herexamens voor leerlingen die dat nodig hebben.

Slob
Onderwijsminister Arie Slob brengt op de eerste examendag een bezoek aan het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). De oud-leraar neemt daar zelf een aantal telefonische klachten van eindexamenkandidaten in behandeling.

Vorig jaar kwamen er in totaal 189.303 klachten binnen op de examenklachtenlijn van de scholierenorganisatie. Vooral over het examen Nederlands voor het vwo werd veel geklaagd.

Vorig jaar deden zo'n 213.000 leerlingen examen in het voortgezet onderwijs. Van hen slaagde 92 procent. Vmbo'ers hadden met ruim 95 procent het hoogste slagingspercentage.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden