Geslaagd? Dan mag op 4 juni de vlag uit

Er komt één landelijk feestmoment waarop eindexamen­scholieren kunnen vieren dat ze geslaagd zijn. Donderdag 4 juni is uitgeroepen tot de dag waarop de vlag in top mag.

4 juni is uitgeroepen tot de dag waarop de vlag in top mag.Beeld ANP

Onderwijsminister Arie Slob zegt de laatstejaars een mooie afsluiting van hun middelbareschooltijd te gunnen. Hij benadrukt dat de manier waarop het ‘eindexamenfeest’ wordt gevierd, afhangt van de dan geldende coronamaatregelen. “Maar ik hoop dat die dag veel vlaggen met schooltassen uit kunnen.”

Geslaagden doen dat normaal gesproken als ze een aantal weken na hun eindexamen te horen hebben gekregen dat ze geslaagd zijn. Dit jaar zou dat op 10 juni zijn, maar nu de eindexamens vanwege de coronacrisis niet doorgaan, is dat moment er dus ook niet.

Voor scholieren is zo’n vlag­moment belangrijk. “Veel scholieren vinden het moeilijk dat alles wat met het laatste schooljaar te maken heeft, wegvalt,” zegt Pieter Lossie, voorzitter van scholierenvakbond Laks. “Een moment waarop gezamenlijk als heel jaar de vlag uit kan, vonden zij belangrijk.”

Herkansing

Scholieren die op 4 juni nog niet zijn geslaagd, omdat zij bijvoorbeeld hoopten dankzij een goed resultaat op het eindexamen alsnog te kunnen slagen, krijgen vanaf 4 juni een herkansing in de vorm van een resultaatverbeteringstoets. Die telt voor 50 procent mee als eindcijfer. Gewoonlijk mag één centraal eindexamen worden herkanst, nu mogen voor twee vakken resultaatverbeteringstoetsen worden gemaakt. Ook nieuw: de toets telt alleen mee als een leerling een hoger cijfer scoort.

Slaag-zakregeling

Om te slagen, gelden grofweg dezelfde eisen die vorig jaar ook golden, blijkt uit de nieuwe slaag-zakregeling. Alleen is die nu alleen van toepassing op de schoolexamens. Voor havisten en vwo’ers betekent het dat zij minimaal een zes moeten halen voor hun vakken en dat ze één keer een vijf mogen scoren voor de kernvakken Nederlands, Engels, wiskunde. Vmbo’ers moeten minimaal een vijf halen voor Nederlands.

Leerlingen die het gevoel hebben dat zij onterecht zijn gezakt, kunnen beroep aantekenen. Scholen kunnen dan ‘in individuele gevallen’ een scholier een extra, derde resultaatverbeteringstoets bieden, schrijft Slob aan de Tweede Kamer. 

Scholen mogen nu zelf al hun zogeheten programma voor toetsing en afsluiting aanpassen en bijvoorbeeld nu al meer herkansingen toestaan voor de laatste ronde van schoolexamens. Op die manier kunnen zij ervoor zorgen dat ook leerlingen die er slecht voorstaan, toch kunnen slagen. Die toetsen, die normaal gesproken op school worden gemaakt, moeten nu zoveel mogelijk thuis, digitaal worden gemaakt. Slob roept scholen op ‘in het belang van de leerlingen en de waarde van het diploma’ daar zorgvuldig mee om te gaan.

‘Standaard hoog te houden’

Ook de VO-raad, de koepel van middelbare scholen, waarschuwt de aangesloten scholen dat zij deze schoolexamens ‘op een verantwoorde en zorgvuldige wijze’ moeten afwerken en dat de regels door de scholen niet te zeer verruimd moeten worden. “We hebben als voortgezet onderwijs een standaard hoog te houden rond examinering; de waarde van het diploma van dit jaar moet hetzelfde zijn als de afgelopen jaren”, stelt de VO-raad in een reactie.

Volg alles over het coronavirus in ons liveblog.

 
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden