Gesjoemel met reizigersaantal NZ-lijn

De bewering dat de NZ-lijn de drukste verbinding van Nederland wordt, is dubieus.Het drukste NSbaanvak is nu Amsterdam CS-Sloterdijk. In 2020 worden over dit traject meer dan 185.000 mensen vervoerd. Foto ANP/Marcel Antonisse Beeld
De bewering dat de NZ-lijn de drukste verbinding van Nederland wordt, is dubieus.Het drukste NSbaanvak is nu Amsterdam CS-Sloterdijk. In 2020 worden over dit traject meer dan 185.000 mensen vervoerd. Foto ANP/Marcel Antonisse

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam sjoemelt met prognoses van de reizigersaantallen van de Noord/Zuidlijn. Al jaren luidt de boodschap dat meer dan 200.000 mensen dagelijks gebruik zullen maken van de lijn. De toenmalige minister Tineke Netelenbos heeft dat getal ook genoemd om de Tweede Kamer te overtuigen dat de rijksbijdrage van 1,1 miljard euro op zijn plaats was.

Maar wat er bijna nooit bij werd verteld, was dat dit aantal is gebaseerd op een lijn die tot diep in Amstelveen doorloopt, terwijl het feitelijke eindpunt bij station Zuid/WTC zal liggen. Als de toenmalige prognoses zouden zijn gebaseerd op dat eindpunt, was het reizigerstal twintig procent lager uitgevallen: 160.000. Met dat getal zou het moeilijker zijn geweest het kabinet te overtuigen van de kansen op een gunstige exploitatie van de NZ-lijn.

Inmiddels wordt uitgegaan van 185.000 passagiers tussen Amsterdam- Noord en Zuid/WTC in 2020. Het gegoochel met cijfers blijkt ook uit de subsidieaanvraag bij het rijk uit 1998. Daarin zijn 215.000 reizigers voorzien in 2005.

Ook de bewering dat de NZ-lijn de drukste verbinding van Nederland wordt, is dubieus.Het drukste NSbaanvak is nu Amsterdam CS-Sloterdijk, met 125.000 reizigers, en de kans is reëel dat daarop in 2020 meer dan 185.000 mensen reizen.

Wethouder Maarten van Poelgeest waarschuwt dat de prognoses zeker niet gehaald worden als er geen wissels komen bij Zuid/WTC om de metrostellen te laten keren. Dit was over het hoofd gezien. PvdA-raadslid Myriam Bergervoet: "Als dít al niet goed gaat... Hoe moeilijk kan het zijn?'' (BAS SOETENHORST)

Vandaag in Het Parool: Beneden Amsterdams peil, een nieuwe serie over de NZ-lijn. Deel 1: Hoe vol wordt de metro?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden