'Geschorste notaris zat aan geld van klanten'

Bij de geschorste Amsterdamse notaris Alexander Blom is geld van de cliëntrekening verdwenen. De beroepsorganisatie draait op voor de strop.

De KNB houdt de mogelijkheid open om de schade later op de notaris te verhalen. Beeld anp
De KNB houdt de mogelijkheid open om de schade later op de notaris te verhalen.Beeld anp

'Een klacht van zeer ernstige aard' leidde op 5 februari tot de schorsing door de Kamer voor het Notariaat van notaris Alexander Blom, die kantoor houdt op de Minervalaan in Amsterdam-Zuid. Blom blijkt als verdachte verwikkeld te zijn in een strafzaak. Ook zijn er 'onvolkomenheden' rond een erfenis, zo constateerde het Bureau Financieel Toezicht, dat de financiële handel en wandel van notarissen controleert.

Nu blijkt dat bij het kantoor bovendien een tekort is op de derdengeldenrekening, waar geld van cliënten wordt beheerd. Volgens een document van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) gaat het om 'acht tot tien procent' van de fondsen die bij de notaris in beheer zijn. Blom heeft die gelden 'onttrokken', zo valt te lezen. Twee onderzoeken naar de gang van zaken bij het kantoor lopen nog.

Het is voor een notaris een doodzonde om aan cliëntgelden te komen. Bloms cliënten moeten eigenlijk voor de schade opdraaien. Het tekort wordt op hen verhaald: zij verliezen tien procent van bij de notaris gestalde gelden. Maar de KNB heeft vorige week de schade vergoed van gedupeerde particulieren, een uitzonderlijke stap.

Kafkaësk
De KNB houdt de mogelijkheid open om de schade later op de notaris te verhalen. Om hoeveel cliënten van de goedlopende praktijk het gaat is niet bekend, de verschillende bedragen lopen op tot tonnen.

Voor de transactie wordt geld van het voorzieningsfonds van de KNB gebruikt, dat wordt gevuld met betalingen van andere notarissen. De KNB is geenszins verplicht gedupeerden te helpen, benadrukt de organisatie: "Het bestuur van het fonds beslist wanneer het wordt ingezet, bij urgente zaken." Zakelijke cliënten moeten zelf proberen hun schade te claimen.

Blom spreekt van 'een kafkaëske situatie'. "Ik hoor van niemand wat, al had ik het idee dat het de goede kant opging. Voor het tekort had ik al een oplossing gevonden." Blom wil niet zeggen hoe dat tekort is ontstaan.

Het notariskantoor van Blom kent een roerige geschiedenis. Tot 2001 voerde hij het met compagnon Ernst Olof Faber. Het kantoor behartigde de belangen van talloze kopstukken uit de Amsterdamse onderwereld: Sam Klepper, John Mieremet, Ronnie Ondunk (allen geliquideerd) en wijlen Tonnie van Eunen maakten veelvuldig gebruik van de diensten van het kantoor.

Vereffenaar
Een andere zeer bekende oud-cliënt van het kantoor speelt ook nu nog een rol: maffiabaas Klaas Bruinsma liet in zijn hoogtijdagen veel aktes passeren bij Faber en Blom. Faber trad na Bruinsma's gewelddadige dood op als de vereffenaar van een van diens belangrijkste bv's.

Dat is frappant: recent behartigde Blom de belangen van Anton Bruinsma, de broer van Klaas, in zijn jacht op de erfenis van de drugsbaron.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden