Geschorste notaris mag voorlopig doorwerken

De Hilversumse notaris Harm ten Broecke (54) is uit zijn ambt gezet, maar blijft voorlopig toch werkzaam als notaris. Hoewel hij jaren onder verscherpt toezicht stond, konden grote financiële problemen ontstaan.

Maarten van Dun
Ten Broecke werkt door tot het ­appel tegen zijn beroepsverbod dient Beeld anp
Ten Broecke werkt door tot het ­appel tegen zijn beroepsverbod dientBeeld anp

Het dossier illustreert hoe de toezichthouder op het notariaat worstelt met de mogelijkheden notarissen tot de orde te roepen.

Vanwege een 'ernstige liquiditeitspositie en zorgwekkende belastingschulden' heeft de Kamer voor het Notariaat Ten Broecke op 2 mei uit het ambt gezet, zo blijkt uit een deze week gepubliceerde uitspraak.

Vertrouwen in geding
De zorg bij het tuchtrechtelijke orgaan is zo groot dat de Kamer meldt de voortzetting van de praktijk 'niet voor haar verantwoording te willen nemen'. Het vertrouwen in het notariaat is in het geding, zo staat te lezen.

Toch is notariskantoor De Haas Ten Broecke in Hilversum gewoon open.

Omdat Ten Broecke hoger beroep heeft ingesteld en de Kamer heeft ­verzuimd een spoedmaatregel op te leggen, mag de notaris aan het werk blijven.

De controlerende organen van het notariaat zijn al jaren op de hoogte van de grote financiële problemen bij Ten Broecke. In 2012 werd een stille bewindvoerder ingesteld om orde op zaken te stellen. Bovendien moest de notaris maandelijks zijn financiële gegevens delen met het Bureau ­Financieel Toezicht (BFT), toezichthouder op het notariaat.

Uit rapportages blijkt dat hij tussen 2012 en 2016 telkens in financieel zwaar weer verkeerde, zowel privé als zakelijk. Ondanks die alarmerende rapporten is geen tuchtrechtelijke actie ondernomen.

Moeizaam
Dat wekt bevreemding. Het BFT wil vanwege de geheimhouding niet ­reageren, maar in het notariaat is al ­langer bekend dat de toezichthouder slechts moeizaam kan ingrijpen. Als het BFT te snel een klacht indient, wordt die nogal eens door de tuchtrechter terzijde geschoven.

Het verscherpt toezicht van het BFT is dus bepaald niet onfeilbaar. Dat bleek ook bij andere affaires binnen het notariaat. Zo kon de Amster­damse notaris Bernhard Blijleven ondanks extra controle in 2013 bijna twee miljoen euro van cliënten laten verdwijnen.

Bij de Hilversumse notaris Ten Broecke is de schuld inmiddels opgelopen tot ruim een half miljoen euro. De fiscus claimt honderdzestigduizend euro aan onbetaalde btw-gelden en boetes.

Privé heeft de notaris een schuld van vierhonderdduizend euro, nadat de aankoop en restauratie van het monumentale kantoorpand in Hilversum uitliep op een fiasco. Een van de schuldeisers, het Nationaal Restauratiefonds, heeft executoriaal beslag ­laten leggen op het pand.

Privéaangelegenheid
Ten Broecke laat telefonisch weten dat hij de zaak een privéaangelegenheid vindt. "Het geld van cliënten is nooit in gevaar geweest, ik ben niet voor niets notaris. De zorg voor cliëntgelden is aan de notaris toevertrouwd en die heb je te dragen: er wordt streng op elke euro van cliënten gelet. De positie van het kantoor is goed."

Het is niet de eerste keer dat Ten Broecke een tuchtmaatregel is opgelegd: in de afgelopen acht jaar werd hij vier keer eerder geschorst. Vorig jaar mocht hij vier maanden zijn ambt niet uitvoeren. Hij wil niet zeggen waar het in die zaken om draaide.

Ten Broecke werkt door tot het ­appel tegen zijn beroepsverbod dient. "Er is geen maatregel opgelegd waardoor ik mijn werk niet mag doen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden