Gescheld, tranen en driftige gebaren tussen Willem en Astrid

Een nieuw verhoor van Astrid Holleeder maakte haar én broer Willem razend. Zelfs de immer beschaafde advocaat Sander Janssen mengde zich in het geschreeuw.

null Beeld Sjoukje Bierma
Beeld Sjoukje Bierma

Ze zou bijna het glas uit haar getuigencabine trappen, zó furieus werd Astrid Holleeder ook naar eigen zeggen soms in 'de bunker' in Amsterdam-Osdorp. Oud-Jordanees gescheld. Tranen. Driftige gebaren.

'Peil daalt'
Haar broer schold haar uit voor 'fantast' en 'parasiet' en fulmineerde over haar 'leugens'.
Zoals de onkreukbare rechtbankvoorzitter Frank Wieland dan onderkoeld interrumpeert: "Nou, de stemming stijgt, maar het peil daalt."

De grootste woede komt los als Astrid verhaalt over haar leven sinds haar getuigenissen. Ze woont in 'een studentenflatje' en komt uit angst voor represailles namens haar broer nauwelijks buiten. Nu was haar weer een foto van haar kleinkinderen gestuurd, al bleef onduidelijk door wie precies.

Pislink
"Dan word ik píslink. Ik pik het écht niet! Ik ben ook helemaal klaar met jou (tegen raadsman Sander Janssen, die zich verzette tegen het beeld dat hij wat van die foto's wist)!" Dreigend: "Als iets gebeurt met mijn kleinkinderen, mijn kinderen of mij, komt alles naar buiten!"

Willem was weer 'hélémaal klaar' met de suggestie dat hij zijn zus iets wil laten aandoen.

Sterfbed
Dat hij zijn zus na zijn hartoperatie in 2007 'op zijn sterfbed' had gevraagd een bepaalde officier van justitie te roepen zodat hij te biecht kon over zaken 'over honderd miljoen' en dat hij later het huis van die officier had aangewezen, was alwéér zo'n 'leugen' die de temperatuur opjoeg.

Holleeder: "Ik weet in heel Nederland niet waar één officier van justitie woont!"
Na veel geschreeuw waarin ook de aanklagers en advocaat Janssen zich hadden gemengd, verzocht die laatste de rechtbank de deuren te sluiten zodat de getuige naam en toenaam kon noemen. De rechtbank zette de zaak kort zonder publiek voort, met onduidelijke uitkomst.

In tranen herhaalde Astrid vervolgens waarom ze getuigt tegen haar broer. Ze is woest omdat die zegt dat ze haar verhaal 'in elkaar heeft gezet' uit geldhonger.

"Ik wilde dat het moorden stopte! Dat mijn zusje, mijn nichtje en neefje zouden blijven leven! En ikzelf! Ik had een heel leuk leven voor ik hieraan begon. Nu zie ik mijn vrienden niet meer, ik zie mijn dochter niet meer... Als zij een optreden heeft, kan ik daar niet zijn. Hoezó?! Wat is het belang voor mij om dit te doen?!"

Kogel
Rechter Margo Somsen: "Uw broer zegt: geld. Van uw boek."
"Voor geld?! Ik zit focking op een studentenflatje de hele dag! Daar zou ik voor kiezen?! Omdat ik een waus ben?!"
Willem: "Ja."
Astrid: "Zeg jij nou ja?! Ik had een kogel door je kop moeten schieten!"
Met brekende stem zei ze halverwege de middag 'moe en misselijk te worden van zichzelf'. "Ik heb alweer zo veel nare verhalen verteld."

De rechtbank sloot de zitting, maar daardoor moet de getuige op 12 juli wel nog eens terugkomen. Tegen rechter Wieland: "Geen probleem, meneer, ik heb toch niks te doen."

Maandag getuigen Holleeders ex Sandra den Hartog en zus Sonja weer.

De hele dag teruglezen? Volg hier het Holleeder-blog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden