Update

Gescheiden demonstratie op de Dam

null Beeld

Leden van de islamitische beweging Hizb ut Tahrir hebben zaterdagmiddag op de Dam in Amsterdam gedemonstreerd tegen het regime in Syrië. De mannen en vrouwen stonden in gescheiden vakken, die afgezet waren met linten.

Ongeveer honderd mannen en vrouwen deden mee aan de manifestatie, die door de Nederlandse tak van Hizb ut Tahrir was georganiseerd 'naar aanleiding van het gewelddadige optreden van het Syrische regime tegen zijn eigen volk'. Met de demonstratie wilden ze de volksopstand in Syrie en 'al de andere moslimlanden' steunen. Ook enkele jonge kinderen deden mee aan de betoging.

Hizb ut Tahrir staat voor Partij van de Bevrijding. De groepering streeft een islamitische staat na, waar de sharia (islamitische wetgeving) geldt. De beweging stelt dat de armoede in moslimlanden een gevolg is van het systeem dat de koloniale landen hebben achtergelaten en 'de daaropvolgende verwaarlozing door de moslimleiders van hun eigen volk'.

De deelnemers op de Dam schreeuwden Arabische leuzen en 'Allah Akbar' (God is groot). Ze zwaaiden met vlaggen, toonden foto's van slachtoffers van het geweld in het Midden-Oosten en droegen borden met zich mee met teksten als 'The West's Puppets will fail, Islam will prevail'. 'Wij willen niet provoceren en wij wensen niet geprovoceerd te worden', riep een van de organisatoren. 'Wij blijven binnen deze afzetting, wij gaan niet buiten deze afzetting.'

Hizb ut Tahrir riep moslims in Nederland vorig jaar nog op niet te gaan stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het zou moslims niet passen om actief deel te nemen aan een westerse democratische verworvenheid als verkiezingen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden