Geruzie zondagsopening Noord naar apotheose

Rijper houdt stug vol met zijn koopzondagen. ''Dankzij de zondagopening is er in ons winkelcentrum werk voor tachtig fulltimers.'' Foto Amaury Miller

AMSTERDAM - Advocaat Thomas van Vugt zal morgenochtend op het Buikslotermeerplein in Noord staan om de politie te bellen als de supermarkten C1000 en Albert Heijn in weerwil van een rechterlijk vonnis toch de deuren openen.

Van Vugt vertegenwoordigt 36 ondernemers in Noord die hun winkel 's zondags niet willen openen en bang zijn voor omzetverlies als collega's dat wel doen. "Er ligt een duidelijk vonnis van de rechter. Het is de taak van de overheid handhavend op te treden," aldus
Van Vugt.

Het gehakketak over de zondagopening speelt al lang in Noord. Huub Rijper van de C1000 zag vorig jaar zomer met lede ogen aan hoe zijn vaste klanten op zondag in de rij stonden voor de kassa van Albert Heijns in het centrum. Hij bedacht een list en vroeg een ontheffing
aan, waarbij hij zich beriep op allerlei min of meer exotische feestdagen, zoals de Franse Grootmoederdag, de Chinese Dag van het Kind, het Belgische Hoppefeest en de zesde zondag na Pinksteren.

Enkele collega's die niet op zondag wilden werken, stapten naar de rechter. Die oordeelde dat de ontheffingen van het stadsdeel voor de feestdagentruc niet strookten met de Winkeltijdenwet.

Het stadsdeel kwam met een tegenzet. Het sprak van 'een toeristisch regime', waardoor zondagopening toch weer mogelijk was. Dit leidde tot hernieuwde woede bij niet-op-zondagwinkeliers.

Ed Slooten van de Plussupermarkt in de Banne ziet zijn klanten op zondag in de C1000 van Rijper. Volgens hem hebben kleine winkeliers een belangrijke buurtfunctie en hebben zij al moeite hun hoofd boven water te houden.

Een nieuwe rechtszaak volgde en vorige maand bepaalde de rechter dat de winkels alsnog dicht moesten. Van een toeristisch regime was geen sprake, omdat nauwelijks toeristen in Noord komen. Dit had het stadsdeel nota bene zelf geschreven in een notitie. Volgens
de rechter is toerisme in Noord 'meer een ambitie dan een gegeven'.

Rijper negeert het vonnis. "Dankzij de zondagopening is er in ons winkelcentrum werk voor tachtig fulltimers. De Winkeltijdenwet is achterhaald. De uitspraak is volgens de letter, maar niet volgens de geest van de wet en in strijd met het gelijkheidsbeginsel. Ik zie Amsterdam als één geheel. In West en Oost wordt zondagopening wel gedoogd. De gemeente Almere staat zondagopening toe omdat heel Almere, ook Haven en Buiten, vanwege de hoogstaande architectuur tot toeristisch gebied is benoemd."

Rijper ziet wel wat morgen zal gebeuren. "Het is toch onbestaanbaar als de politie in West niet optreedt en bij mij de zaak sluit?"

Van Vugt staat morgenochtend bij de C1000. "Het einde is zoek als mensen zich niet meer aan vonnissen houden." (ROB ROMBOUTS)

Bron foto: Amaury Miller, website: www.amaurymiller.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden