Geruchtmakende bonnetjesrel na 7,5 jaar afgedaan

Na 7,5 jaar kan ook het CDA een streep zetten onder de geruchtmakende bonnetjesaffaire. De partij hoeft oud-fractievoorzitter Lucy Spee tienduizend euro geretourneerde, ten onrechte ontvangen vergoedingen niet terug te geven.

Gonny van Oudenallen (midden) zit niet meer in de raad. Archieffoto. Beeld ANP

Dat heeft de Hoge Raad bepaald. De uitspraak is het sluitstuk van een loopgravengevecht tussen het CDA en de voormalige fractievoorzitter, dat begon toen in 2005 bekend werd dat in de gemeenteraad op grote schaal was gesjoemeld met declaraties. De vergoedingen die de fracties hadden gekregen voor het politieke werk, waren opgemaakt aan etentjes, drank of aanvullende salarissen.

Uit onderzoek van de gemeentelijke accountantsdienst Acam bleek dat vijf van de negen partijen hadden gesjoemeld. De VVD moest 23.084 euro terugbetalen, het CDA 43.946 euro en de SP zelfs 65.733 euro. De socialisten hadden het geld niet opgemaakt, maar overgemaakt naar hun landelijke hoofdkwartier. Ook dat mag niet.

De andere twee partijen die geld moesten terugbetalen, zitten niet meer in de raad: Mokum Mobiel van Gonny van Oudenallen (69.782 euro) en Leefbaar Amsterdam van vader en zoon Henk Bakker (15.339 euro). De meeste betrokkenen, zoals VVD-wethouder Frits Huffnagel, kozen ervoor het geld meteen terug te storten om zo snel mogelijk van het gedoe af te zijn. Dat deed aanvankelijk ook de CDA-fractievoorzitter. Spee had een extra vergoeding gekregen van duizend euro per maand en moest 25 mille terugbetalen. De eerste vijftienduizend euro stond snel weer op de CDA-rekening.

Toen Spee later op haar vakantieadres van het partijbestuur hoorde dat ze het veld moest ruimen, vertikte ze het het restant terug te betalen. 'Toen het CDA me eruit flikkerde, heb ik op de rem getrapt. Ik heb gezegd dat ik zou betalen als ze stopten mijn integriteit door het slijk te halen. Het ging me niet om het geld, maar om het principe.'

Lees het hele artikel in Het Parool vandaag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden