Gert de Boer (1955-2016) 'godfather' van cultureel divers Nederland

Maandag overleed de zestigjarige Gert de Boer, 'de godfather' van cultureel divers Nederland. De man met een ondeugende twinkeling achter zijn brilglazen bracht mensen bij elkaar.

Gert de Boer in 2011. Hij stond nooit zelf op het podium, maar bracht mensen bij elkaar.Beeld -

Onder luid applaus verliet de kist van Gert de Boer vrijdagmiddag Podium Mozaïek aan de Bos en Lommerweg. Het theater is de thuisbasis van RAST, de interculturele theatergroep die De Boer in 2000 samen met Saban Ol en Celil Toksöz oprichtte en waarvan hij zakelijk leideer was. Het is ook de plek waar hij na zijn geboorte in 1955 werd gedoopt, toen het nog de Pniëlkerk was.

In de afscheidsbijeenkomst werd De Boer herdacht als 'de godfather' van cultureel divers Nederland. Hij adviseerde en dacht mee met vele gezelschappen, festivals en producties. Kunstenaars voelden zich gesteund door de man met een ondeugende twinkeling achter zijn brillenglazen. Hij stond nooit zelf op het podium, maar bracht achter de schermen mensen bij elkaar. Ruziemaken met De Boer was onmogelijk en hij zorgde dat zelfs de meest eigenzinnige karakters het beste uit zichzelf haalden.

Begaan met onderdrukten
De Boer had nog meer van het leven genoten als er niet overal altijd oorlog en ellende was geweest. Hij was altijd begaan met onderdrukte volkeren en minderheden. In de jaren tachtig was hij na het afronden van zijn studie geschiedenis aan de VU actief bij het Komitee Zuidelijk Afrika (KZA), een solidariteitsbeweging die tijdens de naweeën van het kolonialisme streed voor rechtvaardigheid.

De Boer was jong, fel en rebels. En zijn hart was emotioneler en passievoller dan je zou verwachten achter zo'n oer-Hollandse naam.
De Boer hield van theater en muziek. In zijn collectie met wereldmuziek was er geen land dat ontbrak. Bij het interculturele theater Rasa in Utrecht stelde hij eind jaren tachtig de programmering vast op basis van de veranderende bevolkingssamenstelling. Toen hij de Kaapverdische folkzangeres Cesária Évora naar Nederland haalde, regelde hij bussen, zodat Kaapverdianen uit Rotterdam ook naar het optreden konden.

De Boer was een harde werker met tomeloze energie en hij onderhield een groot netwerk van Armeense, Turkse, Iraanse en Griekse muzikanten.

Herseninfarct
En als het eenmaal over muziek ging, kon hij er uren over praten. Vaak bij een biertje en een glas oude jenever - een combinatie die vanaf nu als een 'Gertje' op de kaart van Podium Mozaïek staat.

Vorige zomer kreeg de De Boer een herseninfarct, waardoor hij deels verlamd raakte. Een periode vol strijd en pijn volgde. Praten ging niet meer goed, schrijven en gebaren nog wel.

Maandag overleed de zestigjarige De Boer in het Slotervaart. Hij laat een vrouw en twee zonen achter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden