Gerry Adams: arrestatie slecht signaal voor vrede

Sinn Fein-voorzitter Gerry Adams heeft na zijn vrijlating zijn beklag gedaan over de manier waarop de politie van Noord-Ierland overging tot zijn arrestatie voor mogelijke betrokkenheid aan een moord door het IRA in 1972. Volgens Adams is zijn arrestatie 'een slecht signaal' voor de vrede in Noord-Ierland.

Redactie
Gerry Adams hield gisteren een persconferentie na zijn vrijlating. Beeld reuters
Gerry Adams hield gisteren een persconferentie na zijn vrijlating.Beeld reuters

Adams ontkende in een persconferentie na zijn vrijlating betrokken te zijn bij de moord op de 37-jarige Jean McConville in 1972. De ontvoering en moord worden toegeschreven aan het IRA, het Iers Republikeins Leger. In die tijd was Adams al een hooggeplaatst figuur binnen de politieke vleugel van het IRA, Sinn Fein, maar hij heeft altijd ontkend lid geweest te zijn van de paramilitaire organisatie. 'Laat me hier duidelijk over zijn. Ik heb niets te maken met het ontvoeren, doden en begraven van Jean McConville.''

De Sinn Fein-leider veroordeelde bovendien de timing van zijn arrestatie. Volgens Adams is het dubieus dat hij midden in verkiezingstijd is opgepakt. Hij sprak van een 'kwaadaardige en oneerlijke campagne' tegen hem. Hij heeft zelf twee maanden geleden contact opgenomen met de politie over de moord op de 37-jarige Jean McConville in 1972.

Geen goede beslissing
Toen hij zich afgelopen week vrijwillig meldde, werd hij prompt gearresteerd. 'Ik heb me samen met anderen ingezet om dit onrecht te herstellen en gezorgd voor de terugkeer van de lichamen van andere slachtoffers die de IRA op geheime plaatsen heeft begraven', verklaarde Adams. 'En dat zal ik blijven doen.'

'Zij die toelating (voor de arrestatie) gegeven hebben, namen niet de goede strategische beslissing', aldus Adams. 'Dit is absoluut een slecht signaal', zei hij tijdens de persconferentie in het Balmoral Hotel in Belfast.

null Beeld Reuters
Beeld Reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden