Interactieve kaart

Gerrit Rietveld Academie telt meeste uitwonende studenten van Nederland

Studenten aan de Gerrit Rietveld Academie wonen het vaakst van alle studenten aan Nederlandse onderwijsinstellingen zelfstandig: maar liefst 88,8 procent van de aspirant-kunstenaars woont op zichzelf. Ook studenten aan de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten zijn in bijna driekwart van de gevallen uitwonend.

Eindexamenstudenten van 'De Rietveld' in juli van dit jaar Beeld Rink Hof
Eindexamenstudenten van 'De Rietveld' in juli van dit jaarBeeld Rink Hof

Dat blijkt uit een door dataplatform LocalFocus en Het Parool uitgevoerde analyse van cijfers over in- en uitwonende studenten per reguliere onderwijsinstelling die de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) op aanvraag vrij heeft gegeven.

Drie van de vier niet-particuliere Nederlandse onderwijsinstellingen waar meer dan 75 procent van de studenten zelfstandig woont, zijn hbo-opleidingen die zijn toegespitst op kunsteducatie. Naast het Rietveld gaat het om de Design Academy in Eindhoven en de Hogeschool der Kunsten in Den Haag.

De Gerrit Rietveld Academie verklaart het hoge percentage zelf vooral doordat de instelling zoveel buitenlandse pupillen heeft. 'Het verschilt per jaar, maar gemiddeld komt zo'n zeventig procent van onze studenten uit het buitenland,' legt woordvoerder Iris Loos van de academie uit. 'Er lopen zo'n 43 nationaliteiten rond op onze school.'

Universitaire studenten
De enige niet-artistieke onderwijsinstelling waar meer dan driekwart van de studenten het ouderlijk huis heeft verlaten, is de Wageningen University. Over het algemeen zijn het juist vaak universitaire studenten die niet meer 'thuis' wonen: 64,5 procent van de universitaire studenten is uitwonend. Onder UvA-studenten ligt dit percentage iets hoger (65,3 procent) en onder VU-studente iets lager: 56,2 procent.

Van de hbo-studenten woont iets meer dan de helft (53,4 procent) nog bij ouders of verzorgers. Weinig van de mbo-studenten (17,8 procent) zijn uit huis gegaan. Aan de Amsterdamse ROC's wonen meer leerlingen zelfstandig dan gemiddeld. Van de studenten aan de Amsterdamse ROC TOP woont ruim een kwart op zichzelf. Bij de ROCVA ligt dat percentage iets lager (19,9 procent), maar nog steeds hoger dan landelijk.

Almere en Amstelveen
Het merendeel van de studenten blijft thuis wonen tijdens hun studie. Van alle studenten die op 1 januari 2015 stonden ingeschreven bij een Nederlandse mbo-, hbo- of wo-instelling, woonde 67,8 procent (nog) thuis bij hun ouders of verzorgers. Dat is iets hoger dan op dezelfde datum in voorgaande jaren: op 1 januari 2012 was 60,6 procent 'inwonende student'.

Amsterdamse onderwijsinstellingen tellen relatief weinig studenten die inwonend zijn, namelijk 61,7 procent. Dat Amsterdamse studenten uitwonend zijn, betekent overigens lang niet altijd dat ze ook in de stad wonen. 56,7 procent van de Amsterdamse studenten, zowel inwonend als uitwonend, woont elders.

Als Amsterdamse studenten niet in Amsterdam wonen, is de kans het grootst dat ze in Almere verblijven: dat geldt voor 1 op de 20 studenten aan een Amsterdamse onderwijsinstelling. Dat kan gedeeltelijk verklaard worden doordat de ROC TOP, die haar hoofdvestiging in Amsterdam heeft, ook in Almere zit. Iets meer dan de helft van de 'Amsterdamse' Almeerse studenten volgt een opleiding aan het ROC TOP. Amstelveen staat op de tweede plek met 3,4 procent van alle studenten uit de stad.

Studenten die in die twee plaatsen wonen, wonen veelal nog thuis bij hun ouders of verzorgers. Zelfstandig wonende studenten die geen woonruimte in Amsterdam kunnen of wilen bemachtigen, kiezen vooral voor Utrecht. Ook Haarlem en Diemen zijn populair bij deze zelfstandige studenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden