Gerommel in het Belgische koningshuis: prins Filip 'niet capabel'

Het rommelt in het Belgische koningshuis. Hoewel het nog geen prangend probleem is, maken veel Belgische politici aan beide zijden van de taalgrens zich zorgen over de kwaliteiten van prins Filip, koning Alberts oudste zoon en zijn wettelijke opvolger. Over het algemeen vreest men dat Filip niet over dezelfde capaciteiten als zijn vader beschikt en dat hij niet in staat zou zijn om het hoofd te bieden aan een eventuele nieuwe politieke crisis.

Elise Kuit
Prins Filip en vrouw prinses Mathilde met hun drie kinderen. Links dochter Elisabth. Beeld ANP
Prins Filip en vrouw prinses Mathilde met hun drie kinderen. Links dochter Elisabth.Beeld ANP

Geheel ongegrond is die zorg niet, aangezien er nieuwe verkiezingen op de agenda staan voor 2014. En daarbij zou de crisis van 2011 'kinderspel' blijken. Dat meldde De Morgen gisteren. De kabinetsformatie van 2011 sleepte meer dan een jaar voort en was een keiharde politieke strijd.

Volgens de Belgische grondwet is prins Filip als oudste zoon gerechtigd zijn vader Albert II op te volgen. Maar heel veel vertrouwen geniet Filip niet in de hoogste politieke kringen van het land. In 2014 zijn er zowel op federaal als op Vlaams niveau nieuwe verkiezingen. Velen vrezen dat de nationalistische Vlaamse partij N-VA van Bart De Wever de grootste wordt.

Splitsen
De N-VA wil op termijn België splitsen, en dus van de Waalse kant van het land af. Als hij inderdaad de grootste partij wordt op Vlaams én federaal niveau, zal dat zware gevolgen hebben voor de formatie van een federale regering. In feite vrezen politici van de andere partijen dat België dan in basis onbestuurbaar wordt. De Wever toonde zich tijdens de vorige formatie al het moeilijkste jongetje van de klas, waardoor de Franstalige socialist Elio Di Rupo hem uiteindelijk buiten de onderhandelingen wist te krijgen. Di Rupo is nu premier van een regering zonder de N-VA, momenteel al de grootste partij van Vlaanderen.

Koning Albert speelde tijdens die onderhandelingen een cruciale rol. Hij vervulde zijn plicht om 'boven de partijen' te staan, en wist de politieke crisis uiteindelijk tot een goed einde te brengen door zijn geroemde diplomatische talent in te zetten. Een talent wat bij prins Filip volgens ingewijden ontbreekt.

Prinses Astrid
Daarom duikt een tweede naam meer en meer op: die van Filip zijn zus Astrid. Zij is wél geliefd in de politiek, en staat net als haar vader bekend om haar diplomatie en discreetheid. Astrid zou echter geen volwaardige koningin kunnen worden, maar slechts een 'regente' die de troon warm moet houden tot haar nichtje Elisabeth, oudste dochter van prins Filip en prinses Mathilde, oud genoeg is om haar opa op te volgen.

Ingewijden van de Wetstraat zijn er van overtuigd dat men met Astrid op de troon de monarchie voorzichtig in de richting van een protocollair koningshuis kan manouvreren. Een anonieme politicus zei in De Morgen dat Astrid 'haar rol kent en een gematigd temperament heeft'.

Filip heeft zich in het verleden impopulair gemaakt door onhandige uitspraken en opmerkingen die hem in een lastig parket brachten. Zo maakte hij verschillende opmerkingen over politieke partijen, wat hem ongeloofwaardig maakt als neutraal bestuurder - terwijl dat tijdens een politieke crisis van uiterst groot belang is in het complexe politieke speelveld van België.

Filip zelf lijkt niet van de geruchten onder de indruk te zijn en blijft zich warmlopen voor zijn nieuwe rol als koning der Belgen. Vandaag vertrekt hij met zijn vrouw Mathilde naar Japan op handelsmissie, vergezeld door tientallen journalisten en ondernemers. Tijdens de vorige missie verraste hij vriend en vijand door voor de verzamelde pers te verkondigen klaar te zijn de troon te bestijgen. 'Wanneer men mij vraagt, dan sta ik klaar om hem op te volgen', meldde de kroonprins.

Vorige week was de prins samen met Eurocommissaris Karel de Gucht op de bijeenkomst van de beruchte Bilderberg Groep in de Verenigde Staten. En volgende maand vertrekt hij met de Belgische minister van Buitenlandse Zaken naar Burundi om daar de festiviteiten voor de 50 jarige onafhankelijkheid te vieren. Stuk voor stuk 'vingeroefeningen' voor zijn uiteindelijke rol als vorst.

Prinses Astrid in 2011. Beeld ANP
Prinses Astrid in 2011.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden