Update

'Germanwings-piloot was onder behandeling van psychiater'

Copiloot Andreas Lubitz stond al langer onder behandeling van een psychiater en neuroloog toen hij - vermoedelijk met opzet - vlucht 4U 9525 in de Franse Alpen liet crashen. Dat meldde de Süddeutsche Zeitung vandaag.

Bloemen bij een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp, in Le Vernet. Beeld anp
Bloemen bij een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp, in Le Vernet.Beeld anp

De krant baseert zich op papieren die gisteren bij de huiszoeking door justitie in beslag zijn genomen. Eerder vandaag kwam al naar buiten dat Lubitz voor zijn werkgever verzweeg dat hij ziek was en dat hij onder medische behandeling stond. Dat zou volgens het Openbaar Ministerie in Düsseldorf blijken uit een verscheurde doktersverklaring die onderzoekers bij de piloot thuis hebben gevonden.

De doktersverklaring die Lubitz had verscheurd en die is teruggevonden, zou stammen van een in Rijnland-Palts werkzame neuroloog en psychiater bij wie hij al enige tijd onder behandeling was. De reden waarom hij het briefje zou hebben verscheurd, zou liggen in het feit dat hij op basis daarvan langere tijd niet meer zou mogen vliegen, aldus de krant.

Psychisch ziek
Duidelijk is inmiddels dat Lubitz onder behandeling was in het universiteitsziekenhuis in Düsseldorf. Het ziekenhuis bevestigde dat vandaag, maar zei daar ook bij: 'Berichten dat Andreas L. wegens depressie hier werd behandeld zijn onjuist'. Hij meldde zich in februari dit jaar en kwam voor het laatst op 10 maart. 'Het ging daarbij om diagnostische onderzoeken.' Het patiëntendossier wordt vandaag nog overgedragen aan het openbaar ministerie, aldus de directeur van het ziekenhuis.

Eerder vandaag meldde het tijdschrift Der Spiegel dat Lubitz psychisch ziek was. Een afscheidsbrief of andere documenten die wijzen in de richting van een bekentenis hebben de onderzoekers niet gevonden bij huiszoekingen in de woningen van Lubitz in Düsseldorf en in Rijnland-Palts. Ook zijn er geen aanwijzingen gevonden dat de copiloot uit politieke of religieuze motieven handelde.

Volgens de krant Bild leed Lubitz zes jaar geleden aan een zware depressie. Hij zou paniek- en angstaanvallen hebben gehad, mogelijk als gevolg van relatieproblemen. Nadat hij weer aan het werk was gegaan, kreeg hij regelmatig 'speciale' medische controles.

Rampplek verlaten
Lubitz liet dinsdag vermoedelijk bewust een toestel van Germanwings neerstorten in de Franse Alpen. Daardoor kwamen 150 mensen om. Vanochtend zijn de bergingswerkzaamheden hervat. De meeste nabestaanden van de inzittenden van de gecrashte Airbus hebben inmiddels de omgeving van de rampplek weer verlaten.

Volgens vliegtuigmaatschappij Lufthansa, de moedermaatschappij van Germanwings, waren er gisteren in totaal 201 nabestaanden in Frankrijk, van wie 33 familieleden van de bemanning op de rampplek. De twee groepen werden gescheiden van elkaar opgevangen in de plaatsen Seyne-les-Alpes en Le Vernet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden