Gerestaureerde film over Spelen van 1928 voor het eerst te zien

In Eye wordt op 21 augustus een documentaire over de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam vertoond. En dat is voor het eerst.

Beeld van de finish bij de 400 meter hordelopen Beeld anp
Beeld van de finish bij de 400 meter hordelopenBeeld anp

In opdracht van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is de documentaire gerestaureerd. De stomme film, de allereerste documentaire over een van de Olympische Spelen, wordt vertoond met commentaar van sporthistoricus Jurryt van de Vooren en ondersteund met audiofragmenten van Nederlandse deelnemers.

"De film is nog nooit in een bioscoop vertoond door een ruzie destijds tussen het Nederlands Olympisch Comité en de Bioscoopbond," vertelt Van de Vooren.

"De Italiaanse filmploeg Luce werd ingehuurd om het evenement in beeld te brengen en dat stuitte de Nederlandse filmmakers tegen de borst. Ze hoopten dat ze nieuwe technieken als slow motion konden uitproberen. Je kan nu ook zien dat de Nederlanders eigenlijk veel beter waren. Maar het NOC had daar lak aan."

Anderhalf uur
De ruzie liep zo hoog op dat de Bioscoopbond alle bioscopen in Nederland verbood de film te vertonen. "Luce was destijds een staatsbedrijf en stond onder het bewind van Mussolini," zegt Van de Vooren.

De opnames werden later wel vertoond aan sportbestuurders en inmiddels zijn de elf aktes waaruit de film bestaat te zien op de VPRO-website. Alle opnames samen beslaan drie uur, maar voor de documentaire is het materiaal ingekort tot anderhalf uur.

Het favoriete fragment van Van de Vooren gaat over het olympisch vuur op de Marathontoren.

"Je ziet eigenlijk alleen maar rook, maar dat is bedacht omdat je overdag het vuur niet ziet. 's Avonds was er wel een olympische vlam."

Van de Vooren besteedt in zijn commentaar ook aandacht aan de manipulatie van de beelden van de atletiekfinale 800 meter voor vrouwen, een ver familielid van de Oranjes dat IOC-lid was en een Franse piloot die het olympisch vuur aanzag voor Schiphol en daarmee bijna een vliegramp veroorzaakte.

De documentaire begint zondag 21 augustus om 15.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Eye.

Het Olympisch Stadion met de Marathontoren Beeld anp
Het Olympisch Stadion met de MarathontorenBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden