Gerda Verburg in actie tegen voedselverspilling

Verburg presenteerde vorig jaar een beleidsvoornemen om te bereiken dat de voedselverspilling in 2015 met 20 procent is afgenomen. Foto ANP

DEN HAAG - Demissionair minister Gerda Verburg van LNV komt in het geweer tegen voedselverspilling. Donderdag geeft zij het startschot van een campagne tegen het weggooien van voedsel door samen met chefkok Jonathan Karpathios 'Hollandse tapas' van restjes bloemkool te maken.

Uit onderzoek blijkt dat consumenten jaarlijks voor 2,4 miljard euro aan restjes in de vuilnisbak gooien. Omgerekend is dat een bedrag van ongeveer 400 euro per jaar. Ruim de helft van het afval is nog eetbaar. Een kwart van die helft zit zelfs nog in de verpakking. Daarmaast wordt in de horeca en supermarkten voor nog eens 2 miljard euro per jaar aan voedsel verspild.

Verburg presenteerde vorig jaar een beleidsvoornemen om te bereiken dat de voedselverspilling in 2015 met 20 procent is afgenomen.

Karpathios runt restaurant Vork en Mes in Hoofddorp. Hij maakt er een doel van zo min mogelijk kliekjes weg te gooien. De chefkok heeft op de Libelle Zomerweek, die deze week in Almere plaatsheeft, recepten voor restverwerking verzameld en zegt vijftig verschillende tapas met bloemkool te kunnen maken.

Op de site www.hollandsetapas.nl, die bij de campagne wordt gelanceerd, staan nog meer recepten voor het smakelijk opdienen van kliekjes. Op de internetpagina zijn ook allerlei tips over kopen, verwerken en bewaren van voeding te vinden. De minister en de chef-kok maken de eerste tapas donderdagmorgen op het ROC Mondriaan in Den Haag. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden