PlusTen slotte

Gerarda Janny den Boggende (1927-2019): 'moeder der graven'

Gerarda Janny den Boggende (1927) was in haar buurt, de Wallen, de trouwe buurvrouw. Zonder eigenbelang investeerde ze uren werk voor de Oude Kerk en gaf duizenden graven weer een naam. Den Boggende is 91 jaar oud geworden.

Raounak Khaddari
Gerda den Boggende in 2006. Beeld Elmer van der Marel
Gerda den Boggende in 2006.Beeld Elmer van der Marel

Wie Gerda den Boggende zei, zei de Oude Kerk. En andersom. Den Boggende woonde er zelfs naast. Het pandje rechts naast de kerk is zo klein dat bezoekers zich keer op keer afvroegen hoe iemand daar kan wonen. De Amsterdamse deed het meer dan dertig jaar lang. Met plezier. Het was haar plek. "Net zoals de zolderkamer van de kerk 28 jaar haar plek was," zegt oud-directeur Herbert van Hasselt (73).

Den Boggende begon ooit als secretaresse bij de kerk, maar na aantreden van een nieuw bestuur was er geen plek meer voor haar. Ze was teleur­gesteld, een beetje boos zelfs. Toch bleef ze betrokken, als vrijwilliger voortaan.

Vanaf haar 65ste tot haar tachtigste levensjaar hield de Amsterdamse zich bezig met de graven. Het was haar missie: ontdekken wie er begraven liggen. Eerder werd de noeste vrijwilliger in Het Parool nog 'moeder der graven' genoemd.

Stadsarchief
In haar buurt, de Wallen, was Den Boggende de trouwe buurvrouw.
"Als het mooi weer was, zat ze altijd op haar stoepje," vertelt haar overbuurvrouw Marian van de Veen-de Rijk (74), die nu niet meer elke ochtend de gordijnen van het 'piepkleine huisje' ziet opengaan.

"Vriendelijk wees ze toeristen de weg en als buurtgenoten langsliepen, gingen ze even naast haar zitten. Ze was ook de eerste die belde als ik thuiskwam na vakantie. Zo was zij: ontzettend betrokken."

Dat blijkt ook uit de vele uren die Den Boggende zonder eigenbelang investeerde in de kerk. Ze speurde uren in het stadsarchief aan de Vijzelstraat tot ze de handgeschreven namen en gegevens vond van de graven die ze wilde identificeren. Dan ging ze terug naar de zolderkamer, haar kantoor, waar ze het gevonden materiaal verwerkte. Altijd nauwkeurig en precies.

Rembrandts vrouw
Vanaf 2014 documenteerde ze alles in de online database gravenopinternet.nl. Daarin staan meer dan 8000 namen, waaronder die van Saskia van Uylenburgh, de echtgenote van Rembrandt, en componist Jan Pieterszoon Sweelinck. Samen vormen ze 35 generaties aan Amsterdamse en internationale stadsgeschiedenis. Den Boggende ontdekte zeker 6000 van de namen.

"Dat is niet luguber," zei Den Boggende eerder in deze krant. "Voor mij zijn het geen doden, maar levende familie­namen."

Ze was graag langer doorgegaan met haar werk. Haar collega's vonden echter, ondanks het goede werk dat ze deed, dat ze ook tijd moest nemen om te leven. Op haar tachtigste stopte ze vriendelijk geforceerd met haar ontdekkingstocht.

Elf jaar later, op 91-jarige leeftijd, overleed Gerarda Janny den Boggende. Ze liet behalve drie kinderen een rijk aangevuld archief achter voor de stad Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden