Plus

Geraldine Kemper: 'Rode loper? Ik ga liever naar de film'

Ze is al bijna een decennium op tv, toch voelt presentatrice Geraldine Kemper (28) zich nog steeds het jonkie van BNNVara. En genomineerd - niet gewonnen - voor de Zilveren Televizier-Ster.

Voor Geraldine Kemper gaat een droom in vervulling: het presenteren van de BNN-klassieker Je Zal Het Maar Zijn Beeld Jitske Schols
Voor Geraldine Kemper gaat een droom in vervulling: het presenteren van de BNN-klassieker Je Zal Het Maar ZijnBeeld Jitske Schols

Wat begon met een spontane aanmelding voor de talentjacht Sterretje Gezocht van BNN, mondde tot de verbazing van Geraldine Kemper uit tot een langdurige carrière op televisie met programma's als Spuiten en Slikken, 3 op Reis, Misbruikt en Trippers. Donderdag greep ze net naast de Zilveren Televizier-Ster. We ontmoeten Kemper een paar weken eerder in Noorderlicht op de NDSM-werf.

Voordat het gesprek begint, vraagt Kemper fotografe Jitske Schols het hemd van het lijf. Waar heeft ze zo goed leren fotograferen? Hoe lang doet ze dat al? Hoe komt ze aan die bijzondere stijl? Het typeert de nieuwsgierige aard van Kemper. "Dat vind ik zó bijzonder, dat iemand pas vijf jaar fotografeert, haar passie volgt, en nu zó goed is geworden. Ik vind het leuk om daarnaar te vragen."

U bent al negen jaar op televisie te zien.
"Weird he? Négen jaar. Ik voel me nog steeds een jonkie, maar dat ben ik echt niet meer, want ik heb een carrière van bijna tien jaar achter de rug. Vanochtend kreeg ik van Jan Versteegh een berichtje dat ik voor de Zilveren Televizier-ster ben genomineerd... wow."

Is zo'n prijs belangrijk voor u?
"Dat het publiek je kiest vind ik wel bijzonder. Het is geen ramp als ik niet win, maar die nominatie is wel een groot compliment. Ik heb nog nooit gewonnen, maar vind het toch wel heel vet om tussen die drie te staan."

U presenteert nu een BNN-klassieker: het programma Je Zal Het Maar Zijn.
"Dat was echt een droom voor mij. Het is een programma dat ik al keek toen Sophie Hilbrand het nog presenteerde. Elke keer dat me werd ­gevraagd welke kant ik op wilde, zei ik dat ik dát wilde doen. Het is heel gevarieerd, je maakt eigenlijk achttien minidocumentaires."

Een jaar geleden zei u al dat u graag meer serieuze televisie wilde maken.
"Serieus, dat vind ik altijd zo... alsof de dingen die ik hiervoor maakte niet serieus zijn. Ik wil een mooi evenwicht houden, niet alleen entertainment maken. Ik ben nu in drie programma's te zien; Je zal het maar zijn, 3 op Reis en Trippers. Allemaal heel anders."

Jan Versteegh is een goede vriend van u. Wist u al lang van zijn overstap van BNNVara naar Talpa?
"Hij belde mij als een van de eersten. Ik had een vermoeden, we hebben het er vaak over gehad. Maar ik ga niet liegen dat ik het niet jammer vind dat hij weg is. We hebben intensief met elkaar samengewerkt, dat wordt nu lastig."

U zal ook wel gepolst zijn door andere omroepen.
Kemper lacht hard. "Wie weet, ja! Er speelt enorm veel in Hilversum, dat is wel een reden dat ik nu voor een jaartje bij BNNVara heb bijgetekend. Misschien houdt 3 op Reis wel op, of word ik weggedaan... Ik weet niet wat er gaat gebeuren."

Had u ook bijgetekend als u Je zal het maar zijn niet had mogen maken?
Kemper neemt een lange pauze. "Ik had het lastig gevonden als ik dit niet had mogen doen. Er is geen sprake van geweest dat ik weg zou gaan, maar ik vond het wel belangrijk dat ik zo'n nieuwe stap mocht maken. Ik moet wel fresh blijven."

U begon uw carrière bij talentenshow Sterretje Gezocht. Denkt u daar nog weleens aan?
"Tuurlijk. Het was zo'n rare tijd. Ik studeerde nog, sportmarketing en -management, en ging ineens werken bij de televisie. Ik werd bekend, verhuisde van Volendam naar Amsterdam, mijn relatie ging uit, een andere relatie ging aan... alles veranderde."

Uw leven stond op z'n kop.
"Compleet, maar ik heb daar wel echt van genoten. Ik ben niet heel gek gaan doen of zo." Kemper pauzeert. "Het is zo raar om over jezelf te praten, want dan moet je zo over jezelf gaan nadenken. Ja, ik was negentien. Ja, alles werd anders. Maar dit is mijn leven nu."

U heeft in uw beginjaren best heftige dingen gedaan. In Try Before You Die moest u tongzoenen met een bejaarde man.
"Ach, ja... Ik houd van grenzen opzoeken - dat moet er ook wel inzitten, dat kan niet gemaakt worden door een omroep. Ik heb al die dingen met een lach gedaan. Ook zoenen met een bejaarde. Ik kan er wel moeilijk over gaan doen, maar nee. Spijt haat ik. Je kunt het verleden toch niet meer veranderen."

U heeft weleens gezegd bang te zijn dat er een 'nieuwe Geraldine' om de hoek komt kijken.
"Ik vond het zo leuk wat ik deed dat ik steeds dacht: ik zou het zó kut vinden als dit weggaat. Daar werd ik erg onzeker van; ik was er veel mee bezig. Niet dat die onzekerheid nu volledig weg is, maar de eerste jaren was het wel erg. Nu ik een vast contract heb en ben genomineerd voor die Televizier-Ster, is dat minder."

U merkt vast dat u in bepaalde dingen beter bent geworden.
"Zeker. Zenuwen voor een studioshow blijf ik houden, maar die zijn ook een stuk minder. Toen ik begon met Spuiten en Slikken, deed ik alles half shakend. Het is zo groots, iedereen kijkt naar je en je hebt zes camera's op je gericht. Dat is niet menselijk. Ik vond dat heel lang heel eng."

Ik keek vanochtend op uw Instagramaccount. Vorige week stond u nog op een gletsjer.
"Haha, wat grappig dat je dat hebt gecheckt. Ik was met 3 op Reis in Zwitserland en was daar nog nooit in de zomer geweest, alleen op wintersport. Onder aan de berg heb je hartstikke mooi weer, boven op de berg sneeuw, daar kun je gletsjers beklimmen. Dat was echt héél vet."

Waar bent u dit jaar geweest?
"Wat erg, ik weet het even niet meer..." Kemper pakt haar telefoon erbij. "Even kijken. Mexico, Thailand, Zwitserland, Nepal, Italië, nog een keer Italië... en ik ga nog naar Wenen en Roemenië. Ik ben dit jaar meer in Nederland omdat ik Je zal het maar zijn maakte. Ik denk dat ik dit jaar twee, drie maanden op reis ben geweest."

Er klinkt regelmatig kritiek op reisprogramma's. BN'ers zouden van belastinggeld op vakantie gaan. Wat vindt u daarvan?
"Tja... zo noemen ze het hè, vakantie. Het is mooi dat mensen denken dat we op vakantie zijn want dan laat je dus de chillheid van dat land zien. Maar het is echt doorbeuken. Vroeg opstaan, tot laat door. Ik zeg niet dat het niet leuk is, want je werkt in het buitenland en je ziet mooie dingen. Het is zeker geen vakantie. "

Op uw Instagramaccount zag ik verder veel festivals, etentjes, reisjes en vriendinnen.
"Ik heb een heel leuke zomer gehad en ben gelukkig. Ik kan wel een foto posten dat ik een kutdag heb, maar dat doe ik niet. Dan ga ik met vrienden praten en trek ik een fles wijn open. Als ik een erge kater heb laat ik het trouwens wel zien. Kijk, deze heb ik pas geplaatst. Werd ik wakker met overal make-up op mijn gezicht."

Is uiterlijk belangrijk voor u?
"Ik merk dat als ik mijn wenkbrauwen heb laten doen, dat ik dan lekkerder in mijn vel zit. En dat is belangrijk voor mijn werk. Als je je zekerder voelt sta je makkelijker voor de camera."

CV

Geboren
Volendam, 26 januari 1990

Opleiding
Sportmarketing en -management (niet afgemaakt)

Loopbaan
2009: Sterretje Gezocht
2009, 2011: Try Before You Die
2009 – 2016: Spuiten en Slikken
2011: Nu we er toch zijn op vakantie
2012 – heden: 3 op Reis
2014: Ruben vs Geraldine
2015: 3 Op Reis Backpack
2016: Jan vs Geraldine
2016 -2017 Proef­konijnen
2017: Misbruikt
2017: Verkracht of niet?
2017: De Nationale 2017 Test
2018: De Nationale Reistest
2018: Trippers
2018: Je Zal Het Maar Zijn

"Maar ik probeer er ook weer niet te veel mee bezig te zijn. Ik doe mijn make-up één keer. Als mijn mascara is uitgelopen omdat ik heb gezwommen, ga ik niet de opname stoppen om alles bij te werken. En als ik ergens in de jungle loop en ik heb weer zo'n zweetsnor, dan is dat 'm maar."

U sport regelmatig, toch?
"Ik moet eerlijk zeggen: ik ben alweer een maandje niet geweest. Maar ik heb altijd intensief geatletiekt en train nog steeds veel. Ik ren en heb personal training."

U heeft ooit gezegd dat u tijden de opnames van 3 op Reis buikspieroefeningen op uw hotelkamer deed.
"O, dat heb ik weleens gedaan ja. Maar dat doe ik niet meer!" Kemper schatert. "Iedereen heeft toch weleens vlagen dat je lekker bezig bent met je lichaam? Dat was een moment, wie weet komt ie weer. Ik sport zodat ik kan eten wat ik wil. Eten staat boven alles, ik geef daar het meeste geld aan uit. Het is mijn grootste hobby."

U heeft geen moeite om uw lichaam te laten zien, getuige die beroemde, vrij pikante fotoserie met model Kim Feenstra in de Linda.
"Daar ben ik nog steeds supertrots op - al wist ik vooraf niet wat die foto's teweeg zouden brengen. Ik was in Marokko toen het blad uitkwam en ik kreeg zoveel reacties, níet normaal. Alle talkshows wilden ons aan tafel hebben."

"Dat ik echt dacht: wat willen jullie dat we gaan zeggen... Je zag onze tieten, en daar wilden ze een gesprek over hebben. Zulke bijzondere tieten hadden we blijkbaar." Kemper lacht wederom. "Ik ben echt trots op die shoot, I love it. Ik ben niet zo preuts."

U komt uit Volendam. Wat voor jeugd heeft u gehad?
"Een heel goede. Mijn moeder werkte bij de Blokker en als aerobicslerares, en was alleenstaand. Met mijn vader heb ik geen contact. Dat is gewoon gebeurd. Toen ik vijf was is hij weg­gegaan en we hebben sindsdien nooit meer contact gehad."

Houdt dat u bezig?
"Tijdens bepaalde periodes ben ik er veel mee bezig, en dan weer niet. Het kabbelt al een aantal jaar, dus misschien ga ik hem binnenkort ontmoeten. Maar het niet hebben van een vader is geen bepalende factor in mijn leven. Mijn moeder heeft mij en mijn zus alles gegeven."

Bent u ook gelukkig in de liefde?
"Ja, met Paul, al drieënhalf jaar. We wonen samen in West. Hij hoeft niet zo graag in de media, en dat respecteer ik. Je ziet mij sowieso niet vaak op de rode lopers. Ik zou het leuk vinden om naar van die filmpremières te gaan, maar dan lekker in mijn joggingbroek. Als je naar de bios gaat wil je toch niet in zo'n jurk? Nee, dan ga ik liever met vrienden naar de film."

Zou u ooit terug naar Volendam verhuizen?
"Nee, nee! Ik was altijd een stadsvrouw, wilde altijd al naar de grote stad. Ik reis dus best veel, en als ik terugkom in Amsterdam denk ik altijd: lekker."

Je Zal Het Maar Zijn (BNNVara) dinsdag om 21:20 op NPO3.

'Ik sport zodat ik kan eten wat ik wil. Eten staat boven alles, ik geef daar het meeste geld aan uit' Beeld Jitske Schols
'Ik sport zodat ik kan eten wat ik wil. Eten staat boven alles, ik geef daar het meeste geld aan uit'Beeld Jitske Schols

Opgebiecht

Leermeester
"Mijn regisseurs. Zij hebben uren naar mij gekeken in de edit, en zien me op de draaidagen. Er kunnen altijd dingen beter. Zij helpen me daarbij."

De beste uit het vak
"Ik vind Kevin McCloud fantastisch, een presentator van de BBC. Hij is van Grand ­Designs op Netflix, mijn guilty pleasure. Hij is zo goed met tekst; hij gooit zijn alinea's eruit zodat het lijkt alsof hij helemaal niet heeft geoefend."

De slechtste uit het vak
"Ik vind arrogantie in mijn vak het allerergste. Mensen in de media kunnen dat nog weleens worden, alleen omdat ze op tv komen. Dat vind ik écht... hou toch op, man. Doe normaal."

Het beste advies gegeven
"Floortje Dessing heeft me ooit geadviseerd niet te vergeten om te genieten op een reis. Je komt op zulke mooie plekken, maar werkt zo hard dat je het vergeet. Soms moet je even stilstaan, mobiel weg, camera neer, en even vijf minuten om je heen kijken."

Het slechtste advies
"Dat ik me sexy moest kleden. Houd je bek, ik wil gewoon een baggy jeans aan en me kleden zoals ik wil. Ik heb me daar natuurlijk niets van aangetrokken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden