Plus

Gepensioneerden voor de klas: 'Zolang ik gezond ben, wil ik lesgeven'

Vanwege het lerarentekort worden zelfs gepensioneerde docenten gevraagd om voor de klas te staan. Niet iedereen wil het, maar voor scholen is het een uitkomst. 'Ik hoef haar niet in te werken.'

Mariëlla Klooster is al met pensioen, maar desondanks staat ze gewoon weer voor de klas bij basisschool De Pinksterbloem Beeld Mats van Soolingen
Mariëlla Klooster is al met pensioen, maar desondanks staat ze gewoon weer voor de klas bij basisschool De PinksterbloemBeeld Mats van Soolingen

'Ha Mariëlla, hoe is het?" Hartelijk begroeten collega's Mariëlla Klooster (66), terwijl ze op en neer beent tussen klas, bibliotheek en lerarenkamer. Ze mag dit jaar wel 'nieuw' zijn, eigenlijk loopt Klooster op 4e Montessorischool De Pinksterbloem in Oost al ruim 45 jaar rond.

Toen ze vorig jaar met pensioen ging, is ze eerst maar eens gaan reizen. Lekker buiten de schoolvakanties om. Maar ze zei wel: bel me maar als je me nodig hebt. En dat deed directeur Valeri Ligterink dan ook meteen, want er was een zwangerschapsverlof.

Gepensioneerde docenten
Nu staat Klooster elke maandag voor de middenbouwklas M, groep 3, 4 en 5. In haar klas op maandagochtend wordt gerekend, taal geoefend en gekwartet.

Het komt steeds vaker voor dat scholen gepensioneerde docenten terugvragen. Noteerde pensioenfonds ABP in 2014 landelijk nog 341 pensionado's die weer lesgaven, in 2016 waren dat er al 1201.

Uitzendbureaus als Goud Grijs spelen op de vraag in en zeggen honderden onderwijsvacatures met senioren te vervullen. Niet alleen het lerarentekort - dat steeds nijpender wordt op zowel basis- als middelbare scholen - speelt daarbij een rol.

Voor scholen is het ook aantrekkelijk om oud-werknemers te vragen. Valeri Ligterink: "Mariëlla kan ik blindelings ergens neerzetten, die hoef ik niet eerst in te werken."

Minder zwaar
Klooster vindt het heerlijk om weer met kinderen te werken. "Zolang ik gezond ben, wil ik dit doen." Ze vindt het ook iets minder zwaar dan vroeger. "Ik draag minder verantwoordelijkheid omdat ik er maar een dag in de week ben. En het mag nu, het móet niet. Dat voelt veel lichter."

Een duurzame oplossing is het inzetten van de senioren niet. Gepensioneerde leerkrachten willen over het algemeen niet weer voltijds aan de slag. Klooster hoeven ze meer dan twee dagen in de week niet te vragen, ze heeft ook andere plannen - zoals reizen maken, haar volkstuin onderhouden en een goededoelenstichting ­helpen.

En ook niet alle 66-plussers staan te springen om weer in het onderwijs aan de slag te gaan. Sommigen tellen de dagen tot hun pensioen echt af en zijn als leerkracht 'op'.

Jan van Slooten (66) werd vorig jaar zomer een maand teruggevraagd op de 8e Montessorischool Zeeburg. De directeur zat zo omhoog dat Van Slooten geen nee kon zeggen.

Meer tegengas
Na een maand was hij blij dat het vakantie was. "Pittig was het. Het onderwijs is echt zwaarder geworden, je krijgt veel meer op je bord, ook meer tegengas van de ouders van de leerlingen. En dan is er nog de administratie waar je gestoord van wordt."

Hij gaat het niet meer doen. In elk geval niet voor een complete klas. "Bijspijkeren vind ik leuk, maar dan in kleine groepjes."

De Amsterdamse natuur- en scheikundeleraar Peter de Vos (64) is sinds eind 2016 met vervroegd pensioen. Hij genoot een jaar van het nietsdoen en schreef toen op Linkedin 'even­tueel nog inzetbaar'.

Zijn oude school, een vmbo-school in Laren, belde meteen. Nu staat hij twee dagen voor de klas, al wil hij na de kerst weer stoppen. Het is mooi geweest. "Tieners van nu zitten niet echt te wachten op mannen of vrouwen die twee generaties van hen afstaan."

Lerarentekort regelmatig voelbaar

Drie klassen zonder leerkracht had de directeur van basisschool de Bron in West laatst, ze vertelde het aan Onderwijsminister Arie Slob. De Bron is bij lange na niet de enige.

Regelmatig worden klassen naar huis gestuurd of worden kinderen verdeeld over andere groepen. In het Amsterdamse basisonderwijs is er al een tekort van 171 voltijdsleraren in 2017 en wordt een tekort van 415 fte in 2020 verwacht.

In het voortgezet onderwijs zijn er tot 2020 60 tot 70 vacatures, vooral voor de 'tekortvakken' wiskunde, natuurkunde, scheikunde en de (klassieke) talen.

Het mbo verwacht een stevige vergrijzingsgolf, maar onbekend is nog om hoeveel onvervulde vacatures het gaat. De Amsterdamse gemeente, lerarenopleidingen en schoolbesturen lanceerden vorige maand de campagne Liever voor de klas om meer mensen voor het onderwijs te motiveren. Ook oud-leraren - niet per se gepensioneerden - worden aangemoedigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden