Georgië: Russische tanks trekken Gori binnen

TBILISI - Ondanks een formeel staakt-het-vuren zijn woensdagochtend zo'n vijftig Russische tanks de strategisch gelegen Georgische stad Gori binnengetrokken. Dat zei de chef van de Georgische nationale veiligheidsraad, Aleksandr Lomaia.

De tanks bezetten een legerbasis in Gori, zei Lomaia. Rusland ontkende dat er tanks in Gori waren, maar erkende dat enkele Russische militairen in pantserwagens de stad waren binnengetrokken.

Ooggetuigen meldden even later dat Russische legerkonvooien vanuit Gori dieper in Georgië binnendrongen. De konvooien, het zou gaan om verscheidene tientallen legertrucks en pantservoertuigen, reden in zuidelijke richting en verwijderden zich van Zuid-Ossetië.

Volgens Lomaia rolden de tanks Gori binnen om 07.45 uur, zo'n acht uur nadat de Georgische president Michail Saakasjvili zich akkoord had verklaard met een door de Europese Unie opgesteld plan voor een wapenstilstand.

De Russische vicestafchef Anatoli Nogovitsin zei dat er geen Russische tanks in Gori waren, maar dat Russische militairen met pantserwagens de stad waren in gereden om met lokale Georgische functionarissen te overleggen over de naleving van het bestand. De Russen hadden echter geen gesprekspartners kunnen vinden.

Een televisieploeg van Associated Press (APTN) in Gori signaleerde woensdagmorgen enkele Russische pantservoertuigen bij een militaire basis in de stad. Er stegen rookwolken op, hetgeen duidde op militair optreden. Een AP-fotograaf zag verscheidene Russische militairen en twee pantserwagens in het noorden van de stad.

Nogovitsin zei dat in Zuid-Ossetië sporadisch gevechten werden gevoerd. Georgische sluipschutters zouden af en toe op Russische militairen vuren, die terugschoten. «Wij moeten op provocaties reageren», aldus de vicestafchef.

Georgische troepen erkenden dat zij zich hadden teruggetrokken uit het westelijke Abchazië. Abchazische separatisten plantten een vlag in omstreden gebied, een brug over de rivier de Ingoeri aan de rand van het voorheen Georgische dorp Ganmoechoeri. Nogovitsin zei dat Russische vredestroepen in de Kodori-vallei in Abchazië Georgische militairen hadden ontwapend. Daarmee lijkt Abchazië de facto voor Georgië verloren.

Het Kremlin zei eerder de Russische troepen te hebben gelast de strijd in Georgië te staken. De agressor is genoeg gestraft, zei de Russische president Dmitri Medvedev dinsdag. Wel maakte Medvedev duidelijk dat iedere verdere agressie van Georgische zijde onmiddellijk door Rusland zal worden beantwoord. In Zuid-Ossetië was dinsdagnacht een uitgaansverbod van kracht.

Saakasjvili stemde dinsdagavond na besprekingen met de Franse president Nicolas Sarkozy in met een EU-plan voor een wapenstilstand. Het plan voorziet in de terugtrekking van de Russische en de Georgische troepen naar de posities die zij innamen voordat vorige week de vijandelijkheden in Zuid-Ossetië uitbraken.

Rusland beschuldigt Georgië van de dood van zo'n tweeduizend mensen, meest burgers, in Zuid-Ossetië. Georgië zei woensdag dat in vijf dagen van gevechten ongeveer 175 Georgiërs zijn omgekomen.

In Beijing speelden woensdag vrouwenteams uit Georgië en Rusland een partij beachvolleybal. De Georgische vrouwen wonnen. (AP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden