Georgië en Rusland beide schuldig aan oorlog

De EU gaf de Zwitserse diplomate Heidi Tagliavini negen maanden geleden opdracht vast te stellen wie schuld heeft aan het conflict. Foto EPA Beeld
De EU gaf de Zwitserse diplomate Heidi Tagliavini negen maanden geleden opdracht vast te stellen wie schuld heeft aan het conflict. Foto EPA

AMSTERDAM - Georgië is vorig jaar de oorlog met Rusland begonnen, maar Rusland maakte van de gelegenheid gebruik af te rekenen met het buurland. Dat zou de conclusie zijn van het vandaag te publiceren onderzoeksrapport van de Europese Unie. De EU gaf de Zwitserse diplomate Heidi Tagliavini negen maanden geleden opdracht vast te stellen wie schuld heeft aan het conflict.

Het Georgische leger loste volgens het rapport in augustus vorig jaar de eerste schoten op separatisten in Zuid-Ossetië. Daarmee is de Georgische verklaring over een 'defensieve oorlog' onjuist, aldus experts die het rapport hebben ingezien.

Maar Rusland nam de gelegenheid te baat om uit te voeren wat het al geruime tijd had voorbereid: een militaire afrekening met het bewind in Tbilisi, aldus Tagliavini.

Zo steunde Moskou de inwoners van de in Georgië gelegen enclaves Zuid-Ossetië en Abchazië met alle middelen. De bewoners zijn in merendeel pro-Russisch.

Volgens het onderzoeksrapport hebben beide partijen in de oorlog te weinig acht geslagen op het lot van burgers, van wie er honderden zijn omgekomen. Maar Georgië wordt extra bekritiseerd wegens de beschietingen op woonwijken van de stad Tsjinvali, de hoofdstad van Zuid-Ossetië. De onderzoekers wijzen het Georgische argument van de hand dat het een actie uit zelfverdediging betrof. Eerder had Georgië beschietingen gemeld vanuit Tsjinvali.

Zo krijgen beide partijen de schuld, maar voor Georgië is het pijnlijk dat het volgens de onderzoekers de eerste schoten loste. Dat ondermijnt de beweringen van de Georgische president Michaïl Saakasjvili dat zijn land een slachtoffer was van Russische agressie.

Zo heeft Georgië opnamen uitgezonden van telefoonverkeer van Russische militairen die bezig waren met de voorbereidingen van de opmars naar Tsjinvali, een dag voordat de eerste schoten in de vijf dagen durende oorlog werden gelost.

Rusland beweert dat het de rechten van de eigen burgers wel moest beschermen, rechten die door de Georgische nationalisten werden geschonden.

Georgië heeft de twee enclaves verloren, die door Rusland zijn erkend als onafhankelijke staten.

Het oorlogje heeft de verhouding van het Westen met Rusland lang onder druk gezet. De pro-westerse Georgische president had gehoopt op diplomatieke en militaire steun van de Europese Unie en de Navo. Europese landen waren echter verdeeld over de aan te nemen houding. Diplomaten hadden president Saakasjvili van meet af aan roekeloos gedrag verweten. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden