Plus

Geoff Miller (1949-2017): vijf jaar Amsterdam werd voor altijd

Entrepreneur, ontdekker, avonturier, gangmaker, klusjesman: Geoff Miller, de directeur van Squash City, was het allemaal.

Michiel van Herpen
Geoff Miller nam in 1992 de leiding van Squash City over Beeld -
Geoff Miller nam in 1992 de leiding van Squash City overBeeld -

'Hij was 68, maar als je hem zag, zou je hem begin vijftig schatten," zegt Davidson, de general manager van de sportclub, over zijn op 11 september overleden vriend. "Hij had een mooi gevoel voor humor, kon ondeugend zijn en alles mocht bij hem. Geoff was een gezelligheidsdier en een gangmaker."

"Er was eens een avond op de club, waar hij na veel bier een ski-team begon. We moesten van de trap tot aan de bar skiën. Ook hebben we een keer watergevechten gehouden met brandslangen. Iedereen deed mee, ook onze leden. Het was een groot waterballet, de schade was enorm."

Op een bankje slapen
Miller had een enorme werklust. Davidson: "Een week voor de opening van Squash City - bijna 31 jaar geleden - was hij dag en nacht op de club aanwezig. Hij sliep op een bankje in de club, zodat hij 's morgens vroeg de bouwvakkers kon binnenlaten."

Caroline Friedt begon dertig jaar ­geleden als squashlid bij de club en
is van bar- en receptiemedewerker opgeklommen tot manager van de groepslessen. "Geoff was een bijzonder en innemend persoon en had altijd oprecht interesse in mensen. Een van de eerste dingen die ik van hem geleerd heb, is om me servicegericht op te stellen. Dat was in die tijd nog niet zo gangbaar in Nederland."

Miller is per toeval in Nederland ­beland. Na de scheiding van zijn Amerikaanse vrouw besloot hij samen met zijn broer de wereld rond te zeilen. Op de Turkse wateren kwam hij de toenmalige eigenaar van Squash City tegen, de eerste plek in Amsterdam waar je kon squashen. Ze werden snel vrienden en zeilden een tijdje samen verder. Hij vroeg Miller om manager te worden. Aanvankelijk wilde hij dit maar vijf jaar doen, maar hij is niet meer weggegaan.

Een hechte club
Toen de voormalige eigenaar stierf door een auto-ongeluk, vroeg zijn weduwe Miller en Davidson in 1992 om de leiding van de club over te nemen. De sportclub, achter de deuren van de oude stoomketelfabriek aan de Ketelmakerstraat, werd een groot succes. In de beginjaren kon je er alleen squashen, maar inmiddels kan je er ook fitnessen, aerobicslessen volgen en zweten in de sauna. Ook wordt er elk jaar een themafeest gehouden.

"Het is een hechte club," zegt Davidson. "We zijn zelfs deze zomer met het managementteam op vakantie gegaan. Geoff kon daar gelukkig nog bij zijn." Friedt: "We hebben veel gelachen op vakantie, alsof er niks aan de hand was. Geoff had galgenhumor." Davidson: "Hij zal door heel veel mensen worden gemist, Geoff was one of the good guys."

Miller stierf aan de gevolgen van een hersentumor, die een half jaar geleden werd ontdekt. Afgelopen dinsdag is hij gecremeerd. De Canadees laat zijn vrouw en 15-jarige zoon achter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden