Plus

Genuanceerde Noah staat in het midden van verdeelde wereld

De humor van komiek Trevor Noah is mild: eerder glim- dan schaterlach. Zondag staat hij in de Ziggo Dome.

In 2015 volgde de Trevor Noah Jon Stewart op bij The Daily Show.Beeld anp

Vijf zomers geleden trad Trevor Noah op in Toomler. Later stond hij in de Heineken Music Hall en zondag speelt de Zuid-Afrikaanse komiek in de Ziggo Dome. Het is snel met hem gegaan.

Toen Jon Stewart Noah in 2015 aanwees als zijn opvolger bij The Daily Show wist in Amerika niemand wie hij was. Onbekend maakt onbemind en in het eerste jaar twijfelden velen aan zijn presentatietalent.

Hij was niet zo'n scherpe interviewer als Stewart. Toch verlengde Comedy Central zijn contract onlangs tot 2022.

Modern geluid
Een begrijpelijke beslissing. Niemand had Stewarts populariteit kunnen evenaren en Noah heeft een heel eigen, modern geluid.

Als illegale zoon van een zwarte vrouw en een blanke man groeide hij op in het Zuid-Afrika van de jaren 80, toen apartheid nog hoogtij vierde. Het was zelfs gevaarlijk voor moeder en zoon samen te worden gezien. Zijn relatief lichte huidskleur paste niet bij de hare.

Noah schreef een geweldige autobiografie, Born a Crime, waarin hij over zijn jeugd vertelt en tegelijk een beeld schetst van zijn moederland in die periode. Voor de witte mensen was hij zwart, voor de zwarte mensen was hij wit.

Maar het is zeker geen boek waarin Noah zich beklaagt over onrechtvaardigheid of de zware route die hij af moest leggen om succesvol te worden. Integendeel. Hij beschrijft zijn moeder en zichzelf als een tandem van superhelden.

Hij was altijd stout en als zij hem te pakken kreeg, waren zijn billen een week lang blauw. Ze hadden echter ook geweldige discussies en als hij op school een regel brak waar zij het nut niet van inzag, verdedigde ze hem met hand en tand. Ze waren straatarm, maar leefden met opgeheven hoofd in een maatschappij die hun trots wilde breken.

Gemengde afkomst
Noah is dus niet bang of cynisch geworden van zijn jeugd. Zijn gemengde afkomst zorgt ervoor dat hij genuanceerd denkt en zich nooit met één kamp vereenzelvigt. Hij staat in het midden van een verdeelde wereld.

Zijn humor is daardoor ook vrij subtiel. Vrij mild. Noah kan als presentator van The Daily Show best uithalen, maar zijn eigen materiaal bestaat zelden uit scherpe oneliners. Hij bouwt verhalen rustig op. Bekijkt zaken van meerdere kanten. Misschien is hij zelfs wel meer verteller dan komiek.

Zo staat in Born a crime een mooi relaas over bidden. Kleine Trevor sprak dankzij zijn moeder uitstekend Engels en zijn oma wilde daarom dat hij voorging in het gebed.

Iedereen weet immers dat Jezus ook Engels sprak en waarom denk je dat het witte mensen zo goed gaat? Juist, omdat ze zich tot God richten in zijn eigen taal! Dat is een typische Noah-anekdote. Eerder glim- dan schaterlach, maar wat hij vertelt is nooit vrijblijvend. Er zit altijd emotie, betekenis of betrokkenheid achter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden