Genroku

Van die sushi's sta je te kijken

De 'all you can eat'-formule is er nu ook in een Japans restaurant. Maar bestel alleen wat u op kunt eten, want voor restanten op uw bord moet u gewoon betalen.

Jaren geleden was sushi iets voor de happy few. Het aantal adressen waar sushi's werden gemaakt, was klein en ze waren duur. De meeste waren vers en de kwaliteit was over het algemeen heel behoorlijk, maar ze raakten, zoals dat gaat, in de mode. Iedereen wilde sushi eten. Er kwamen afhaal- en bezorgzaken en supermarkten verkochten doosjes sushi - meestal van dubieuze kwaliteit, want sushi is niet goed houdbaar.

Nu zijn we in het stadium dat je goedkope 'all you can eat'-sushirestaurants aantreft, die vaak eerder een Chinese dan een Japanse achtergrond hebben, maar dat hoeft niet te betekenen dat de kwaliteit beneden peil is.

Zo bezoeken wij Genroku - de naam van een periode in de Japanse geschiedenis - dat zich afficheert als sushi- en grillrestaurant, in de ruimten waar vroeger Treasure zat. Het is een filiaal van Otaru, dat we in 2004 bezochten en een vrij hoog cijfer gaven vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding.

Terwijl Otaru een 'normaal' restaurant is, is dit een formulerestaurant en het is aardig de spelregels van die formule weer te geven, zoals ze die zelf hebben opgeschreven:

Men dient de bestelling zelf in te vullen op het bestelformulier. Deze worden opgehaald.

Uw bestelling wordt voor u bereid en aan tafel geserveerd.

Per ronde mag u maximaal vijf items per persoon bestellen.

De volgende ronde kan pas worden besteld als de vorige ronde is geconsumeerd.

Verspillingen worden niet gewaardeerd. Bestel alleen wat u op kunt. Indien u te veel heeft besteld, wordt dat in rekening gebracht (één euro per sushi of kushi en alle overige items twee euro).

Restanten van all you can eat kunnen niet worden meegenomen.

Lunch all you can eat is dagelijks van 12.00 tot 17.00 uur. Dinner all you can eat is dagelijks van 17.00 tot 22.30 uur. Kinderen van vier tot en met tien jaar betalen de kinderprijs. Alles onder voorbehoud van wijzigingen.

Wij serveren geen kraanwater.

Zo, dat zijn de regels.

Dan de kaart. Er zijn negentien nigirisushi's, acht handrollsushi's, twaalf makisushi's, zes salades, zes soorten kushiyaki (saté), acht soepen, noedels en udonschotels, vijf rijstschotels, vijftien warme gerechten, vijf desserts - en dat geldt voor de lunch. Voor het diner komen daar nog 26 uitgebreidere gerechten bij en dat kost dus, als je vijf gerechten per ronde bestelt, 25 stuks dus, €22,50. Dat is minder dan €1,00 per stuk, terwijl het soms om drie sushi's per nummer gaat of twee gyoza's of gepaneerde garnalen. Dat is van zondag tot en met woensdag. Donderdag tot en met zaterdag is het €24,80 per persoon. Dat is nóg geen geld. Voor €28,50 is er zondag tot en met woensdag zelfs een speciale actie met 'all you can eat and drink', al is die beperkt tot maximaal 2,5 uur.

Afgezien van deze formule zijn nog 'special orders' mogelijk (zestien soorten), van meestal iets meer, zoals vijf of zes stukken sashimi (€2,00) en, onze keuze, spider maki, zes makisushi's van soft

shell krab, gerold door kuit van vliegende vis, gewoon goed en dat voor €2,50. Dan sta je toch wel even te kijken.

De bestelkaarten (er zijn er twee) geven aan wat erg goed, wat heet en wat vegetarisch is. Voor vegetariërs zijn er wel 28 keuzemogelijkheden.

Alle gerechten afzonderlijk bespreken gaat wat ver. De meeste zijn goed, zeker voor die prijs. Een enkel gerecht had met iets versere vis gemaakt kunnen worden (zoals de

makreel, maar dat is ook wel een moeilijke vis wat dat betreft). Maar wat het belangrijkst is: je krijgt niet één keer het gevoel dat je met afdankertjes of oude meuk wordt opgescheept. Alles lijkt behoorlijk vers te zijn, de rijst is zoals die hoort te zijn en van krenterigheid is geen sprake. Afgezien van die makreel zou je alleen kunnen opmerken dat de meloen van het fruitdessert hard en smaakloos is, maar wie gaat daarvoor naar een sushir

estaurant?

O ja, de paar satépennen zijn wel goed, maar de rijkelijk eroverheen gegoten saus is erg zoet. Nou ja, sommigen houden daarvan.

Er is ook nog een mogelijkheid gerechten af te halen. Van 12.00 tot 19.00 uur geven ze dan veertig tot vijftig procent korting. En er is een vaste gesorteerde schotel voor de lunch (tot 16.30 uur) van zalm, kip, paling of gefrituurd varken en groenten met rijst en salade van €7,50 tot €11,50. Over formules gesproken ...

De prijzen zijn dus laag, de kwaliteit is heel redelijk en de mogelijkheden zijn eindeloos. Mij hoort u niet klagen.

8,5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden