Update

Genomineerden Amsterdamse Politicus van het Jaar

Het Parool, AT5 en de Balie zijn voor het programma Het Stadsgesprek op zoek naar de Amsterdamse Politicus van het Jaar. Tot dinsdag 4 juni kon men stemmen op het beste raadslid, op de beste stadsdeelbestuurder en op de beste wethouder. De genomineerden zijn voorgedragen door een deskundige jury van oud-politici en Amsterdammers die de gemeentepolitiek op de voet volgen.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

De winnaars worden op vrijdag 7 juni bekendgemaakt op een politieke avond in debatcentrum De Balie. De prijsuitreiking zal live worden uitgezonden door AT5, vanaf 21.00 uur. Op zaterdag 8 juni staat er een uitgebreid verslag in Het Parool.

De genomineerden in de categorie Beste Raadslid

1. Fjodor Molenaar (GroenLinks)
Fjodor Molenaar zette zich de afgelopen jaren vooral in voor fietsers en voetgangers. Geen raadslid tikte zo veel en zulke uitvoerige initiatiefvoorstellen, en veel elementen daaruit zijn inmiddels onderdeel van voorstellen van de gemeente geworden.

2. Marja Ruigrok (VVD)
Marja Ruigrok drukte als VVD-raadslid zeer duidelijk haar stempel op de portefeuilles Economische Zaken en Cultuur en wist op die gebieden veel concreets te bereiken voor haar achterban. Dat is knap, want ze combineerde haar raadslid met een fulltimebaan als ondernemer.

3. Maureen van der Pligt (SP)
Maureen van der Pligt is een raadslid dat weet hoe het werkt. Ze is politiek handig, maar weet vooral ook wat speelt in de stad. Ze vertelt in de raad de verhalen van burgers die het moeilijk hebben, praat niet in abstracties, maar over echte mensen.

De genomineerden in de categorie Beste Stadsdeelbestuurder

4. Jeanine van Pinxteren (Centrum, GroenLinks)
Sinds Jeanine van Pinxteren de scepter zwaait in Centrum, is er een einde gekomen aan de stroom onnodige incidenten in het stadsdeel. 'Ze is een binder, niet ijdel en doet wat een bestuurder moet doen,' vindt de jury. 'Als we er daar meer van hadden gehad, werd er nu heel anders over de stadsdelen gedacht.'

5. Thijs Reuten (Oost, PvdA)
Thijs Reuten is de stille kracht van het stadsdeelbestuur in Oost, oordeelt de jury. In turbulente tijden, met gekibbel in het bestuur en financiële problemen, doet Reuten wat hij moet doen: zijn werk. Het beste voorbeeld: de bouwproductie in de stad is compleet ingezakt door de crisis, maar van de huizen die nog wel worden gebouwd, staat de helft in Oost.

6. Martien Kuitenbrouwer (West, PvdA)
Martien Kuitenbrouwer maakte de laatste jaren naam als stadsdeelvoorzitter voor de PvdA, eerst in Westerpark en later in West. Ze bewees dat ze een handige bestuurder is, maar maakte vooral indruk doordat ze zich goed staande hield in debatten met burgers. Ook als die burgers niet blij waren.

De genomineerden in de categorie Beste Wethouder

7. Eric Wiebes (VVD, Verkeer, Luchtkwaliteit en ICT)
Eric Wiebes ging de laatste drie jaar als een tornado over zijn portefeuilles, Verkeer en ICT, heen. Het beste voorbeeld van zijn succes? Hij heeft GroenLinks en de VVD op één lijn gekregen, nota bene op het parkeerdossier, waar de partijen al jaren over kibbelen.

8. Pieter Hilhorst (PvdA, Financiën, Onderwijs en Jeugd)
Pieter Hilhorst zit er nog maar zes maanden, maar wordt vooral geprezen om zijn bestuurlijke stijl: als een boze Amsterdammer hem mailt, stapt hij op de fiets om te kijken. Hij luistert en zoekt naar oplossingen. De oud-columnist is een nieuwkomer in de politiek, heeft toch de zwaarste portefeuille, en heeft nog geen grote fouten gemaakt.'

De kandidaten Beeld Het Parool
De kandidatenBeeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden