Genomineerde Docent van het Jaar (UvA) ontslagen

David Rijser, als universitair docent en classicus verbonden aan de UvA (Universiteit van Amsterdam), werd begin deze maand nog genomineerd als Docent van het Jaar. Alhoewel hij uiteindelijk de begeerde titel niet binnenhaalde won Rijser wel de 'Prijs voor de Publieke Intellectueel'. Toch heeft de UvA na zes jaar en drie contracten besloten Rijser en zijn collega Piet Gerbrandy te ontslaan.

Tijdens een hoorzitting volgende week zullen UvA-juristen toelichten waarom de twee moeten vertrekken. De docenten hebben ook een advocaat in de arm genomen om hen tijdens de hoorzitting te verdedigen. Als de hoorzitting niets oplevert stappen Rijser en Gerbrandy naar de rechter.

Samenwerking VU

Het ontslag is volgens Folia Magazine een gevolg van de intensievere samenwerking tussen de UvA en de VU op het terrein waar Rijser en Gerbrandy werkzaam zijn. Volgens Rijser heeft de UvA als argument voor het ontslag inderdaad de samenwerking met de VU op het gebied van de oudheid en archeologie genoemd. Ook de 80-20-regeling, waarbij een faculteit niet meer dan tachtig procent van haar medewerkers in vaste dienst mag hebben, zou zijn meegenomen in de beslissing.

Rijser heeft tegenover Folia Magazine verklaard vooral boos te zijn, omdat hij aan het lijntje is gehouden. 'Ik heb mij de afgelopen jaren steeds voor de academie ingezet, en de academie heeft Piet en mij ook steeds het perspectief voorgehouden dat wij een vaste aanstelling zouden krijgen.'

Verbazing
Studentenpartij mei heeft verbaasd gereageerd op het aangekondigde ontslag van de twee docenten en stelt dat de UvA haar intellectueel kapitaal in de uitverkoop zet. 'De twee docenten hebben een enorme expertise in huis op het gebied van Laat Latijnse Letterkunde,' zegt Freek Ronner, mei-bestuurslid en raadslid van de Faculteit der Geesteswetenschappen. 'Daarmee kan de UvA zich enorm onderscheiden van andere universiteiten.'

Partij mei heeft aangekondigd vragen te gaan stellen over de kwestie aan de decaan van de faculteit.

©ANP Beeld
©ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden