Genoegdoening nog ver weg voor Rabobankploeg

TARBES - De Rabobankploeg gaf in de laatste Pyreneeënrit uiting aan de nieuwe doelstelling. Kopman Denis Mentsjov mag op eigen kracht een goed klassement bewerkstelligen, zijn voornaamste helpers zoeken eigen succes. Het plan strandde in goede bedoelingen.

Het was ook te veel van het goede. Laurens ten Dam en Juan Manuel Garate waren lang mee in een ontsnapping die over de Tourmalet leidde, in de jacht op twee koplopers. In de afdaling kwam Ten Dam lelijk ten val. De achtervolgende groep werd bovendien ingelopen waarna Oscar Freire, als enige van de topsprinters nog mee in een omvangrijke groep, opeens in beeld kwam voor de ritzege. Het peloton, onder leiding van de Rabo's, slaagde er echter niet in de twee vluchters Pierrick Fédrigo en Franco Pellizotti nog te achterhalen. Freire sprintte wel naar de derde plek.

Ten Dam was gesloopt na de finish. Na een medische behandeling ('Het ziet er niet uit' zei ploegarts Dion van Bommel) zocht hij nog even zijn ongeruste ouders op om vervolgens in het vliegtuig richting Limoges te stappen.

De rustdag komt misschien van pas. ''Ik ga zo stijf zijn als een plank, blijven bewegen is misschien wel beter,'' keek hij bezorgd vooruit. ''Ik ben heel wat vierkante centimeters huid kwijt,'' omschreef hij de verwondingen.

In de afdaling van de Tourmalet sloeg Ten Dam in de tweede bocht onderuit. Zijn voorwiel gleed weg. ''Bij het sprintje om de bergpunten had ik even de aansluiting verloren en in de afdaling wilde ik zo snel mogelijk dat gat weer dichtrijden. Misschien heb ik daarbij iets te veel risico genomen. Er lagen wat steentjes op de weg. Misschien was ik niet meer zo helder, omdat ik daarvoor tweeënhalf uur had geklommen,'' zo keek Ten Dam terug op zijn val.

Ergens had hij ook nog een beetje geluk. De weg naar beneden op de Tourmalet is omzoomd met steile, open ravijnen. Nadat hij onderuit was gegleden, begon Ten Dam te rollen. Hij kwam tot stilstand tegen de wand van de berg. ''Of ik bang was? Op dat moment sta je daar niet bij stil. Ik wilde alleen maar zo snel mogelijk weer verder fietsen.''

Ten Dam en Garate vielen terug in het omvangrijke peloton waarin ook Mentsjov en Grischa Niermann hun werk deden voor Freire. ''Het is jammer dat er behalve Caisse
d'Epargne niet meer ploegen interesse hadden om het gat dicht te rijden,'' zei ploegleider Breukink. ''Bovendien waren het onze klimmers die nu op kop moesten rijden. Normaal hebben we daar andere mensen voor. En ze vielen ook niet stil vooraan.''

Freire won achter de twee vluchters moeiteloos de pelotonsprint, waarmee ook de laatste Pyreneeënrit een farce werd voor de liefhebbers van de strijd om de eindzege. Het Rabokamp putte er moed uit, zoals Breukink ook het optreden van Mentsjov hoopvol noemde. ''Hij zei ook zelf dat hij goed was. Dat geeft aan dat zijn zelfvertrouwen weer een beetje op orde is.''

Teambaas Harold Knebel spoedde zich met een hoopvol gevoel richting Limoges. ''We hebben er weer voor gevochten. Zelfs Mentsjov deed zijn werk voor Freire en kwam bidons halen. Dat tekent de sfeer. Het klassement telt niet meer. We rijden nu zoals we het jaar ook begonnen zijn: aanvallen, zo vaak het kan.'' (AD PERTIJS)

Laurens ten Dam kwam tussen Spanje en Frankrijk twee keer ten val. Foto AP Beeld
Laurens ten Dam kwam tussen Spanje en Frankrijk twee keer ten val. Foto AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden