'Genoeg slagkracht politie en marechaussee'

De politie en marechaussee in Nederland hebben samen genoeg slagkracht om op te treden tegen zwaarbewapende criminelen of terroristen. Ook is de geweldsinstructie voor agenten in Nederland al behoorlijk ruim en volstaat die ook in bijzondere situaties. Dat zegt veiligheidsexpert Jaap Timmer woensdag in een reactie op voorstellen van de politiebond ACP.

De orthodox-Joodse scholengemeenschap Cheider is extra beveiligd, onder schooltijd surveilleert de Koninklijke Marechaussee rond de school.Beeld Rink Hof

'Bij elkaar opgeteld zijn tussen de vijfhonderd en duizend politiemensen en marechaussees met zwaardere bewapening snel beschikbaar', aldus de universitair hoofddocent maatschappelijke veiligheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

De ACP stelde dinsdag voor om het aantal mensen van de Mobiele Eenheid (ME) van de politie dat met een pistoolmitrailleur om kan gaan, uit te gaan breiden. Dit om beter opgewassen te zijn tegen mogelijk extreem geweld van criminelen en terroristen.

Zwaar bewapend
Maar volgens Timmer is het nooit voorgekomen dat er te weinig capaciteit is voor politietaken in het 'hogere geweldsspectrum'. Behalve de paar honderd zwaarder bewapende manschappen van de ME zijn er in Nederland namelijk marechaussee-eenheden die in de bres kunnen springen.

Dat zijn de Bijstandseenheid (ongeveer tweehonderd man), de 'oproerpolitie' van de marechaussee, en als het echt uit de hand loopt de elite-eenheid Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (ongeveer vierhonderd man). Dat is nog buiten de de specialistische arrestatieteams en de antiterreureenheden van de Dienst Speciale Inverventies (DSI) van de politie

Vergeleken met de gewone mobiele eenheid van de politie zijn de marechaussees -feitelijk ook militairen- getraind en uitgerust voor nog zwaarder geweld. Zo kunnen ze pantservoertuigen met boordgeschut inzetten en hebben ze zwaardere kogelwerende vesten en helmen.

Schietijzers
Timmer begrijpt ook niet dat de politiebond wil praten over verruiming van de geweldsinstructie. 'Vergeleken met de buurlanden is die al ruim. Agenten mogen schieten als verdachten ernstige geweldsdelicten plegen of vuurwapengevaarlijk zijn', zegt hij.

De expert vindt wel dat er een goede analyse moet komen over problemen die kunnen ontstaan door bijvoorbeeld terroristen en welke eenheden en werkwijzen daarvoor nodig zijn. 'Is er dan nog iets tekort, dan moet je daar naar kijken. De oplossing zit in ieder geval niet in stoer doen met schietijzers'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden