Update

Genocideresolutie grieft Turken

Het is mogelijk dat verdere diplomatieke schade tussen de VS en Turkije wordt vermeden als de resolutie niet in stemming wordt gebracht voor het volledige Huis van Afgevaardigden; dat is waar minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken op aandringt. Foto AP Beeld
Het is mogelijk dat verdere diplomatieke schade tussen de VS en Turkije wordt vermeden als de resolutie niet in stemming wordt gebracht voor het volledige Huis van Afgevaardigden; dat is waar minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken op aandringt. Foto AP

ANKARA/WASHINGTON - Turkije heeft zijn ambassadeur uit de Verenigde Staten teruggeroepen uit protest tegen een resolutie waarin de moord op honderdduizenden Armeniërs genocide wordt genoemd.

De Turkse stap volgde onmiddellijk op een uitspraak van de commissie van Buitenlandse Zaken van het Huis van Afgevaardigden. Met 23 tegen 22 stemmen ging de commissie akkoord met een resolutie waarin de moord op de Armeniërs, in 1915-1916, een geval van genocide wordt genoemd.

In Turkije geldt die term als taboe; het is zelfs wettelijk verboden deze bewoordingen te gebruiken om de gebeurtenissen uit het begin van de vorige eeuw te beschrijven.

Het is mogelijk dat verdere diplomatieke schade tussen de VS en Turkije wordt vermeden als de resolutie niet in stemming wordt gebracht voor het volledige Huis van Afgevaardigden; dat is waar minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken op aandringt.

Ze hoopt daarbij op een herhaling van de gang van zaken in 2007, toen dezelfde commissie van het Huis zich uitsprak over de Armeense genocide, maar het - na intensieve druk van president George Bush - niet tot een stemming door het volledige Huis kwam.

President Barack Obama had in zijn campagne gezegd de moordpartijen als genocide te willen betitelen, maar kiest volgens Clinton nu een andere koers op basis van 'zeer veranderde omstandigheden'. De Amerikaanse regering hecht zeer aan goede betrekkingen met Turkije, een gematigd moslimland en een buurland van Irak.

De Turkse premier, Recep Tayyip Erdogan, zegt dat de resolutie van de commissie van het Huis betekent dat zijn land wordt gestraft 'voor een misdaad die het niet heeft begaan'. En president Abdullah Gul sprak van 'een aantasting van de geschiedenis'. Volgens hem gaat het om 'een politieke uitspraak' en niet om een historisch feit. ''Turkije is niet verantwoordelijk voor de negatieve gevolgen van dit besluit,'' aldus Gul.

Turkije had een parlementaire delegatie naar de VS gestuurd om de stemming in het Huis van Afgevaardigden te voorkomen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden