Plus

Genius

"Werk je met al deze auteurs?" vraagt schrijver Thomas Wolfe (Jude Law) vol ongeloof als hij de rijen met boeken van onder anderen F. Scott Fitzgerald en Ernest Hemingway bekijkt in de kast van literair redacteur Maxwell Perkins (Colin Firth).

De onstuimige Wolfe heeft een tomeloze energie. ­Perkins is terughoudender Beeld Genius
De onstuimige Wolfe heeft een tomeloze energie. ­Perkins is terughoudenderBeeld Genius

"Nou, niet met Tolstoj," antwoordt Perkins gedecideerd. Deze eerste ontmoeting typeert de relatie die tussen de twee mannen ontstaat in het New York van de vroege jaren dertig.

De onstuimige Wolfe heeft een tomeloze energie, is een spraakwaterval die manuscripten van duizenden pagina's inlevert. ­Perkins is terughoudender, beschouwend; hij filtert alles wat hij zegt en doet.

Schrappen
Samen werken ze eraan om Wolfe's woordenstroom voor zijn boeken Look Homeward, Angel en Of Time and The River in te dammen tot een publicabele vorm: uitbenen tot de essentie; schrappen, schrappen, schrappen. Wolfe hecht aan elk woord, Perkins hamert op noodzaak.

De intense professionele relatie loopt al snel over in een hechte vriendschap, die door de grote verschillen tussen de twee ook danig op de proef wordt gesteld.

Intussen kijken de vrouwen in hun levens - Wolfe's muze Aline Bernstein (Nicole Kidman) en Perkins' echtgenote Louise (Laura Linney) - met lede ogen toe. Hoewel ze uiteindelijk gelijk krijgen in al hun tegenwerpingen, komen de vrouwelijke personages er wat bekaaid vanaf in het scenario, dat John Logan baseerde op de Perkinsbiografie Editor of genius van A. Scott Berg.

Botsing
De gerenommeerde Britse theatermaker Michael Grandage maakte met dit historische verhaal zijn eerste speelfilm. Hij is scheutig met grootse beelden van Amerika ten tijde van de Grote Depressie en doet zijn best de reikwijdte te vergroten tot ver buiten de burelen van uitgever Scribner's.

Toch blijft de theaterachtergrond voelbaar in Genius, dat in de eerste plaats draait om woord en spel. Daarbij zorgt de botsing tussen de terughoudende Firth en de licht ontvlambare Law gelukkig vaak genoeg voor vuurwerk.

Genius

Regie Michael Grandage
Met Colin Firth, Jude Law
Te zien in Filmhallen, City, The Movies

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden