Genieten van Ramses voor het goede doel

Op de sterfdag van Ramses Shaffy was er gisteren de Nacht van Ramses in het DeLaMar: een vrolijk en opmerkelijk benefietfeest.

Corrie Verkerk
null Beeld anp
Beeld anp

Sanne Wallis de Vries vroeg zich wel eens af, als ze in de nacht van een optreden terugkeerde, waarom ze eigenlijk dat rare vak uitoefende. Maar dan zag ze, op de brug vlakbij haar huis, Ramses Shaffy staan, met zijn rollator en wapperende, grijze haren. Zielsgelukkig. Dáárom, dus.

Gisteren, tijdens de Nacht van Ramses, werden herinneringen opgehaald en kregen zijn liedjes niet zelden een opmerkelijke invulling. Van een bluesy Mens durf te leven door Elske DeWall, een haast breekbare Zing, vecht, huil bid door Thé Lau tot Jij bent mij zo lief in operastijl door Ernst Daniël Smid.

Kinderen
Op de achtergrond keek een jonge Ramses vanaf een enorm filmdoek toe. Hij zag veel jonge mensen op het podium die hem eer betoonden. En om die jonge mensen gaat het ook. Ramses, zo memoreerde presentator Cornald Maas, had veel voor elkaar gekregen in zijn leven, maar kinderen hoorden daar niet bij. Tien jaar voor zijn dood richtte hij zelf het Ramses Shaffy Fonds voor jonge kunstenaars op. Maas: 'De erfenis van de meester, aan een nieuwe, jonge, generatie.'

'Ramses leeft!' liet Jacques Klöters, voorzitter van het Shaffy Fonds, aan het eind van de avond nog maar eens weten. Behalve de tv-serie werkt de afdeling Bijzondere Collecties van de UvA aan een tentoonstelling over Shaffy in het theater en in Felix Meritis zullen volgend jaar jonge zangers het repertoire van de oude meester zingen op speciale Songbook-middagen en avonden. Nee, van Ramses zijn we nog lang niet af.

Lees vandaag (2-12) meer in Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden