Column

Generaal

THEODOR HOLMAN

In The Wall Street Journal kom ik een aardig bericht tegen. Weet u wie de generaal van de Navo is die de acties in Libië coördineert? Het is de Nederlandse brigadegeneraal Mark van Uhm. Ik heb dit bericht in de Nederlandse kranten gemist. Misschien heeft het in de kranten gestaan toen ik in Rome was. Maar ook op internet heb ik het niet gevonden als publicatie in een dagblad.

Deze generaal is politiek buitengewoon invloedrijk en belangrijk. Niet alleen gaat hij over leven of dood, hij zit daar ook namens Nederland - en alle Europese landen.

Ik zou als krant, of Journaal, het groot hebben gebracht, maar het bericht speelde hier geen rol.
Vreemd.

Groot in het nieuws is wel het bericht dat wij in de Golf van Aden zestien Somalische piraten hebben opgepakt en er twee hebben gedood. Wat wilden die piraten? Die wilden een Iraanse vissersboot overvallen of gijzelen, dat weten we niet precies.

Ik vind dat heel knap van de manschappen van De Tromp, hoewel ik ook dacht: zonder eerlijk proces wordt een Nederlandse vrouw door de Iraanse regering opgehangen, terwijl wij twee Somaliërs doodschieten omdat die een Iraanse vissersboot willen overvallen.

Als wij hun vrouwen ophangen, redden zij onze vissers wel, denkt die schurk van een Ahmadinejad ongetwijfeld.

De rebellen in Libië zijn trouwens woedend op de Navo. Ze zijn kwaad op Van Uhm omdat hij niet heeft gezien dat de rebellen in ?Libische trucks heel andere Libiërs zijn dan de Kadhafi-aanhangers in Libische trucks. De rebellen denken nu dat de Navo voor Kadhafi is.

Van Uhm vecht in Libië met een mandaat van de Verenigde Naties. In Afghanistan worden vertegenwoordigers van de VN onthoofd.
In Libië en Afghanistan willen wij vrede brengen. Het neefje van Van Uhm is in Afghanistan omgekomen toen hij vrede wilde brengen.

Wat denkt u? Die vrede in het Midden-Oosten, gaat dat lukken?
Ondertussen bedreigt Iran ons met kernwapens.
Misschien kunnen we nóg een Iraanse vissersboot redden. En wat politieagenten naar Afghanistan sturen.

"Maar niet schieten, hoor jongens," zegt onze regering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden