Generaals VS vrezen onvoorziene gevolgen aanval

Een aantal hoge Amerikaanse militairen vreest dat een aanval op Syrië als straf meer kwaad dan goed kan doen. De krant The Washington Post heeft vrijdag enkele hoge officieren veelal anoniem aan het woord gelaten. Ze zijn vooral bang dat de niet te voorspellen gevolgen van een aanval met kruisraketten de operatie dubieus maakt.

null Beeld epa
Beeld epa

Het Witte Huis lijkt volgens hen geen duidelijke strategie te hebben voor de aanpak van de burgeroorlog in Syrië. De regering staat ambivalent tegenover president Bashar al-Assad. Als hij uit de weg wordt geruimd, kan dat de deur in Damascus openen voor jihadisten. Maar zonder duidelijke strategie is een aanval op zijn zachtst gezegd halfslachtig.

Gordon Miller, een hoge militair bij het Centrum voor Nieuwe Amerikaanse Veiligheid, waarschuwt tegen de mogelijk verwoestende gevolgen, inclusief nieuwe gifgasaanvallen in Syrië en de mogelijkheid dat Israël in de oorlog wordt betrokken. En als er weinig gebeurt en Assad de bombardementen doorstaat, wordt de Amerikaanse geloofwaardigheid beschadigd.

De voorzitter van de generale staf, generaal Martin Dempsey vindt dat het gebruik van militaire kracht onderdeel moet zijn van een strategie gericht op een doel. Generaal buiten dienst James Mattis vraagt zich hardop af wat dat nu is. 'Het is dus geen 'regime change' en als het straf is, dan kan dat toch anders?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden