Generaal Petraeus weg uit Afghanistan, nu op naar de CIA

Opperbevelhebber David Petraeus van de internationale troepenmacht in Afghanistan heeft vandaag zijn taken overgedragen. De viersterrengeneraal wordt de nieuwe baas van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Petraeus wordt in Afghanistan voorlopig vervangen door John Allen. Allen is een voormalige ondergeschikte van Petraeus.

ANP/ Redactie
David Petraeus (uiterst rechts) vanmorgen bij de overdrachtsceremonie in Kabul. Beeld AFP
David Petraeus (uiterst rechts) vanmorgen bij de overdrachtsceremonie in Kabul.Beeld AFP

De overdrachtsceremonie vond vanmorgen plaats in de Afghaanse hoofdstad Kabul, in het bijzijn van onder anderen de hoogste Amerikaanse militair, admiraal Mike Mullen. Kort voor de overdracht bevorderde Mullen Allen tot viersterrengeneraal.

Bij de overdrachtsceremonie richtte Petraeus zich tot het Afghaanse volk. 'Jullie hebben de vijanden van Afghanistan laten zien dat jullie bereid zijn en in staat zijn om jullie te verzetten tegen campagnes van geweld en intimidatie.'

Irak

Petraeus was voor zijn aanstelling in Afghanistan vorig jaar de commandant van de Amerikaanse troepen in Irak. De strategie die hij in Irak toepaste, een troepenversterking in de strijd tegen opstandelingen, paste hij ook in Afghanistan toe. De resultaten zijn tot nu toe gemengd. De veiligheid in het land lijkt te zijn toegenomen, maar geregeld worden er nog aanslagen gepleegd.

In Irak maakte Allen naam door het sluiten van coalities met stammen tegen het terreurnetwerk al-Qaeda. Allen zei vandaag in Afghanistan dat hij samen met de Afghanen wil werken aan een land waar mensen 'in een veilige en stabiele omgeving, die vrij is van terrorisme' kunnen leven.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden