Plus

Genderneutrale kinderkleding bij Hema, signaal of stunt?

De kinderkleding wordt genderneutraal en de jongens- en meisjesafdeling wordt de afdeling 'Kids', zo maakte Hema woensdag bekend. 'Vooral hoogopgeleid Nederland lijkt zich druk te maken.'

Genderneutrale aanduiding bij kinderkleding tijdens de opening van de HEMA-pilotstore. Deze nieuwe formule van de winkelketen wordt doorgevoerd in de grote Benelux-winkels. Beeld anp
Genderneutrale aanduiding bij kinderkleding tijdens de opening van de HEMA-pilotstore. Deze nieuwe formule van de winkelketen wordt doorgevoerd in de grote Benelux-winkels.Beeld anp

"Als meisjes onderbroeken zonder hartjes willen, moeten ze stad en land afreizen om die te vinden. Hema geeft hiermee een belangrijk signaal af dat dit anders kan." Linda Duits is als sociaalwetenschapper gespecialiseerd in gender en seksualiteit en verbonden aan de Universiteit Utrecht.

Het weghalen van het onderscheid in gender is weliswaar een stap in de goede richting, maar de actie van Hema zal niet meteen veel veranderen, denkt ze.

"Voor de groep ouders die hier al langere tijd mee bezig is, is dit een overwinning. Daarnaast heb je een groep die hier nog niet eerder over heeft nagedacht - misschien zien zij nu ook in dat je best iets met hartjes voor een jongetje kan kopen. Dan heb je echter ook nog een groep ouders die hier niets van wil weten. Het patroon dat jongetjes stoer zijn en meisjes lief zit zo diep, dat ga je niet meer veranderen."

De laatste groep mensen hecht volgens Duits zo veel waarde aan het basisonderscheid tussen jongens en meisjes dat we niet hoeven te hopen op het verdwijnen van stereotyperende leuzen op kleding als 'Adorable', 'Pretty' en 'Warrior'.

"Die ouders leren hun kinderen dus ook aan dat meisjes mooi en lief moeten zijn en jongens stoer en avontuurlijk. Maar Hema is een grote speler als het gaat om kinderkleding. Dat zij nu een andere positie innemen zet zeker zoden aan de dijk."

Ordinaire bezuiniging
Dat is mede te danken aan de Amsterdamse Julia (12). Twee jaar geleden stuurde zij samen met haar oppas Emma Levie (27) een bericht naar de Hema over roze onderbroeken met hartjes.

Een van Julia's wensen was dat Hema ook andere onderbroeken zou verkopen. En dat gebeurt nu. "Dit voelt een beetje als een overwinning," zegt Levie. "Ik ben ontzettend trots op ons."

De actie van Hema roept bij het publiek verschillende reacties op. De een vindt het totaal overdreven en maakt zich zorgen of 'de Vrouwenpolder haar naam nog kan behouden', een ander staat te juichen en belooft snel naar de winkel te gaan.

Retaildeskundige Paul Moers vindt dat de Hema met deze actie de plank misslaat. "Ze spelen handig in op een discussie over genderneutrale kleding die een heel kleine groep mensen aangaat en maken daar vervolgens een marketing­stunt van. In wezen is het een ordinaire bezuiniging, want door de collectie simplificeren, kunnen ze geld besparen."

Roze sokken
Duits vindt de negatieve reacties nergens voor nodig. "Je kan als je wilt nog steeds je jongetje in blauwe shirtjes met raketten en ridders stoppen. Maar het gaat om de groep ouders én, belangrijker nog de kinderen, die dat niet willen, dat het voor hen nu ook mogelijk is om dat niet te hoeven."

Overigens is Hema niet de eerste die de overstap maakt naar genderneutrale kinderkleding. H&M claimt al langer geen geslachtsaanduiding op kinderkleding te hebben. Wel hebben ze nog een duidelijke jongens- en meisjesafdeling, waar de Hema al eerder vanaf is gestapt.

Confectieketen Zeeman laat in een reactie ­weten dit ook al langer te overwegen. "Veel van onze klanten hoeven niet per se roze sokken voor hun meisje. Daarom is een aantal artikelen bij ons al genderneutraal, zoals bijvoorbeeld de babyrompers of -sokjes."

De Bijenkorf heeft 'nog geen plannen in die richting'. Alhoewel ze bij een 'interessant genderneutraal merk zeker overwegen om deze toe te voegen', aldus Suzanne van de Velde.

Alleen C&A is tegen: "De realiteit is dat er gewoonweg verschillen zijn tussen wat jongens en meisjes mooi vinden. Gezien onze focus op de klant houden we daar rekening mee bij het samenstellen van de collectie," aldus zegsvrouw Kim Boomstra.

Lianne Leijser Beeld Rink Hof
Lianne LeijserBeeld Rink Hof

Lianne Leijser (40), psycholoog

"Identiteit is meer dan alleen gender. Toch vind ik het een heel goede zaak.
Mijn kinderen zijn allebei geen stereotiepe jongen of meisje, en spelen gewoon allebei met Lego. Mijn dochter wil ook weleens naar de jongensafdeling. Ik sta achter de aanpassing van de Hema, maar ik hoef nou ook weer niet de vlag uit te hangen. Sommige mensen maken zich wel heel druk."

Ester Forcolin Beeld Rink Hof
Ester ForcolinBeeld Rink Hof

Ester Forcolin (45), vrijwilliger Rode Kruis

"Ik vind het een prima maatregel. Op mijn werk denken we hier ook vaak over na. Iemand die zich beide of geen van beide sekse voelt, kan zich in een hokje geduwd voelen. Het onderscheid wordt in kledingwinkels naar mijn mening nog erg veel gemaakt. Vooral bij babykleding - dat vond ik persoonlijk moeilijk. Mijn dochter vindt het toevallig gewoon heel leuk om roze te dragen."

Bastiaan Brunt Beeld Rink Hof
Bastiaan BruntBeeld Rink Hof

Bastiaan Brunt (37), opleidingsmanager rijopleiding vrachtwagens

"Mijn kind weet het zelf ook nog niet. Maar ons maakt het niet veel uit, we kiezen gewoon wat we mooi vinden! Ik vind dat er de laatste tijd minder onderscheid wordt gemaakt tussen jongens en meisjes. Soms lijkt het alsof vooral hoogopgeleid Nederland zich er druk om maakt. Als straks die labels weg zijn, weten mensen niet meer waar ze moeten zoeken."

Cindy Ho-a-tham Beeld Rink Hof
Cindy Ho-a-thamBeeld Rink Hof

Cindy Ho-a-tham (42), huismoeder

"Het maakt het makkelijk en tegelijkertijd warrig. Mensen gaan toch wel op kleur af, dus moeten winkels gewoon minder stereotiepe kleren aanbieden. Voor meisjes is het sowieso moeilijker dan voor jongens, want meisjes hebben veel meer keus. Mijn dochter heeft zo haar periodes: weken een spijkerbroek, dan een legging. Maar het is leuk dat winkels het gaan proberen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden