Genade politici: harde kritiek

AMSTERDAM - De Amsterdamse Rekenkamer heeft felle kritiek op de rehabilitatie van drie PvdA-deelraadsleden uit Zuidoost, die eerder waren geschorst wegens belangenverstrengeling.''Belangenverstrengeling, uitmondend in persoonlijk gewin, wordt gedoogd,'' zegt Rekenkamerdirecteur Victor Eiff.

Sinds gisteren maken André Bhola, Mala Eckhardt en Egbert Doest weer deel uit van de PvdA-fractie in Zuidoost. Dat is gebeurd op basis van een rapport van een partijcommissie onder leiding van oud-Kamervoorzitter Dick Dolman, die stelt dat de Rekenkamer te hard heeft geoordeeld over het drietal.

Fractievoorzitter Muriel Dalgliesh bood gisteravond in de deelraad haar excuses aan aan de drie. ''Deze mensen deugen.''

De voltallige oppositie hekelde de opstelling van de PvdA. ''De PvdA sanctioneert belangenverstrengeling en cliëntelisme,'' aldus CDA'er Henk de Boer, die meent dat de PvdA het gezag van de Rekenkamer aantast. Ook volgens GroenLinks staan de beschuldigingen van belangenverstrengeling recht overeind. ''Alles wordt nu bedekt met de mantel der liefde.''

Er waren ook zware verwijten jegens de VVD. Eerder had die partij het vertrek van de drie PvdA'ers als voorwaarde gesteld voor verdere deelname aan het bestuur. Fractievoorzitter Eddy de Meyer zei nu echter geen reden te hebben te twijfelen aan het oordeel van Dolman, dat de Rekenkamer zich baseerde op 'deels onvolledige en onjuiste feiten'. De terugkeer van de drie acht De Meyer de verantwoordelijkheid van het PvdA-bestuur. Volgens De Meyer zijn de VVD'ers gekozen om zoveel mogelijk van hun verkiezingsprogramma te realiseren en kan dit het beste door deel uit te maken van het stadsdeelbestuur.

CDA'er De Boer zei dat de VVD 'onder het juk van de PvdA' door gaat. ''Zeer beschamend.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden