Gemor rond benoeming Leterme

Yves Leterme is weer tot premier benoemd. Foto ANP Beeld
Yves Leterme is weer tot premier benoemd. Foto ANP

BRUSSEL - Yves Leterme is sinds woensdag de nieuwe premier van België. Ook oud-premier Jean-Luc Dehaene keert terug op het politieke toneel. Hij moet voorkomen dat de vlam opnieuw in de pan slaat tussen Walen en Vlamingen.

De christendemocraat Leterme, voorstander van meer Vlaamse autonomie, volgt Herman Van Rompuy op, die EU-president wordt. Leterme mag het voor de tweede keer proberen als premier.

In Franstalig België wordt schamper gereageerd op de aanstelling van Dehaene als 'koninklijk begeleider'. Het wordt gezien als een brevet van onvermogen voor Leterme (49), die blijkbaar niet zelf in staat is een oplossing te vinden voor de problemen rond kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde. De pers spreekt van de terugkeer van 'kluns Leterme en zijn schoonmoeder Dehaene'.

Ook in Vlaanderen klinkt gemor. De Nieuw-Vlaamse Alliantie spreekt over 'een blamage'. Nogal wat Vlaamse christendemocraten zijn evenmin gelukkig dat alweer een ex-premier moet opdraven om Leterme uit de brand te helpen. Vorige week vroeg de koning al Wilfried Martens om hulp om de terugkeer van Leterme voor te bereiden. 'De meest gepamperde premier', kopte Het Laatste Nieuws vanochtend.

Leterme, de man met 800.000 stemmen bij de landelijke verkiezingen, kende een zeer moeizame eerste regeerperiode. Bij de onderhandelingen over Leterme-I nam hij tot twee keer toe ontslag als formateur. De relatie tussen de Vlaamse en Franstalige politici daalde tot een dieptepunt. Pas na de tijdelijke terugkeer van Guy Verhofstadt kon de blunderende Leterme maart 2008 aan de slag. Negen maanden later moest hij weer opstappen omdat zijn medewerkers hadden geprobeerd de rechtszaak rond de verkoop van Fortis te beïnvloeden. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden