Gemor in parkeergarages Centrum

Volgens de verordening moeten garagehouders voortaan bij het stadsdeel melden welke auto er staat. Foto ANP Beeld
Volgens de verordening moeten garagehouders voortaan bij het stadsdeel melden welke auto er staat. Foto ANP

AMSTERDAM - Een aantal bewoners van stadsdeel Centrum is boos over bepalingen in de nieuwe 'garageverordening' in het stadshart. Zo mogen zij hun parkeervergunning op straat niet behouden als zij ook elders een parkeerplaats regelen.

Het stadsdeel heeft de afgelopen maanden, sinds de invoering van de regels, de nodige reacties gekregen. ''Wij verdelen schaarste,'' is het commentaar. Volgens Henny van den Boogert van de tegen de verordening rebellerende stichting Verontruste Garage-eigenaren zijn de bepalingen echter onhoudbaar.

De verordening zadelt garagehouders ook deels op met het toezicht. Volgens de verordening moeten zij voortaan bij het stadsdeel melden welke auto er staat. De eigenaar mag zijn garage niet verhuren aan mensen van buiten zonder economische banden met de stad. Ook mag niet verhuurd worden aan mensen met adressen waarop al een straatvergunning is verleend.

De verordening, een idee van oud-bestuurder Guido Frankfurther (D66), vereiste aanvankelijk dat eigenaren voor honderden euro's een vergunning moesten aanvragen voor parkeren in de eigen garage. Na een 'volksopstand' tegen VVD-bestuurder Anne Lize van der Stoel - die de regels invoerde, wat landelijk nieuws werd - trok haar opvolger Erik Koldenhof (VVD) de omstreden verordening terug. Hij worstelt nu met verzet tegen de nieuwe variant. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden