Update

Gemoederen kazernes lopen op om bezuinigingen

ANP Beeld
ANP

Op enkele kazernes zijn de afgelopen dagen de gemoederen onder militairen zo hoog opgelopen dat er sprake was van agressie en ongehoorzaamheid. Aanleiding zijn de beoogde bezuinigingen die vrijdag bekendgemaakt werden. De militaire vakbonden zijn ongerust over de situatie, zo meldden ze maandag.

De bonden AFMP en ACOM kregen signalen van hun leden dat medewerkers op de kazernes in Oirschot, Havelte en Gilze Rijen zo boos waren dat ze door het lint zijn gegaan. Zo zouden in Havelte, waar het tankbataljon verdwijnt, mensen met spullen hebben gegooid en vernielingen hebben aangericht.

Volgens ACOM-voorzitter Jan Kleian voelen mensen zich afgedankt, machteloos en gefrustreerd. Hij heeft gehoord dat mensen blokkades willen oprichten, maar heeft ze gewaarschuwd dat dit soort acties alleen maar averechts zal uitpakken. Militairen mogen niet staken en hebben beperkte mogelijkheden om acties te voeren.

De geladen sfeer baart ook AFMP-voorzitter Wim van den Burg zorgen. ,,We willen graag dat mensen enthousiast zijn om actie te voeren maar het moet ook beheersbaar blijven.'' Volgens hem zijn mensen echt boos en onzeker over hun positie, vooral degenen die met tanks werken. Die verdwijnen allemaal dus overplaatsing zit er niet zomaar in, aldus Van den Burg.

Net als Kleian hoopt hij dat mensen hun gezond verstand gebruiken en niet in een strafrechterlijk traject belanden. ,,Dan zijn ze nog verder van huis'', zei Kleian. Hij weet niet of de marechaussee op de kazernes heeft ingegrepen.
Een woordvoerder van het ministerie van Defensie had maandag geen weet van mogelijke agressie. Hij vraagt zich sterk af of dit verhaal waar is.

Hij wees er op dat minister Hans Hillen (Defensie) en commandant der strijdkrachten Peter van Uhm maandag zelf de bases in Gilze Rijen, Wezep en Den Helder bezochten.
Er waren emoties maar de bijeenkomsten verliepen volgens de woordvoerder in een rustige sfeer. ,,Er zijn indringende vragen gesteld. De aanwezigen waardeerden dat ze het zelf kwamen uitleggen en gaven applaus na afloop'', aldus de woordvoerder.

Vanaf dinsdag beginnen de bonden met acties in Havelte. Ook de VBM/NOV, die gebrouilleerd was met de andere bonden, sluit zich weer aan. Volgens voorzitter Jean Debie is het belangrijk voor alle leden om samen op te trekken. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden