Naar schatting 30.000 vaders, moeders en kinderen waren naar het nationaal erfgoedpark gekomen.

Plus

Gemoedelijk kinderfeest met ouderwetse pieten en demonstranten

Naar schatting 30.000 vaders, moeders en kinderen waren naar het nationaal erfgoedpark gekomen.Beeld anp

Een kinderfeest zoals dat hoort te zijn, zei een tevreden burgemeester Jan Hamming zaterdagmiddag na afloop van de landelijke intocht van de Sint op de Zaanse Schans.

Patrick Meershoek

"Het is verlopen zoals wij vooraf hadden gehoopt: een gemoedelijk kinderfeest met ruimte voor de vrijheid van meningsuiting."

Naar schatting 30.000 vaders, moeders en kinderen waren naar het nationaal erfgoedpark gekomen om Sinterklaas en zijn gevolg welkom te heten. Dat leverde prachtige plaatjes op van eindeloze rijen kinderen op schouders die reikhalzend uitkeken naar de pakjesboot op de Zaan, tegen het decor van de oer-Hollandse molens.

Onder de bezoekers ook een honderdtal demonstranten voor en tegen de klassieke Zwarte Piet. Voor hen waren langs de route en elders in het park vakken ingericht, waar zij afgehekt en in het gezelschap van de politie hun boodschap konden uitdragen. Voor de kleine boodschap was in alle demonstratievakken een dixie neergezet.

(Tekst gaat verder onder foto)

null Beeld anp
Beeld anp

De sfeer bleef gemoedelijk. De tien demonstranten van de Nederlandse Volksunie, wakend over het beknelde erfgoed van het nationaal-socialisme, hadden een pikzwarte Piet meegenomen die de indruk wekte over het hele lichaam te zijn geschminkt met een verfroller. Maar ook die deelde kruidnoten uit aan alle kinderen zonder over vroeger te beginnen.

Voorman Constant Kusters van de NVU zei het belangrijk te vinden dat Zwarte Piet behouden blijft voor Nederland. Zijn zoontje van vijf had naar het Sinterklaasjournaal gekeken en had verbaasd gevraagd wat er aan de hand was met die gekke pieten. "Wij houden van Zwarte Piet," zei Kusters. "En wij gaan ook niet demonstreren bij Kwakoe."

Fluitjes
Dat laatste was een verwijzing naar de groep demonstranten tegen Zwarte Piet die aan de andere kant van de Zaan in hun vak stond te wachten op de goedheiligman en zijn begeleiders. Er werd op fluitjes geblazen en gescandeerd dat Zwarte Piet racisme is en de NTR zich als organisator van de landelijke intocht moet schamen.

De groep demonstranten was overwegend jong en wit en betoogde onder de vlag van Inclusieve Intocht Zaanstad, een genootschap dat speciaal voor deze ene dag in het leven was geroepen. "Dit is onze achtertuin," vertelde een jonge vrouw met de naam Nirphania. "Dit konden we niet zonder protest laten gebeuren."

De scheiding van de demonstranten leek even spaak te lopen toen een zeer ouderwetse Zwarte Piet het vak met de inclusieve demonstranten opzocht. Samen met enkele ongeschminkte medestanders zette hij een sinterklaasliedje in, waarbij het opviel dat een van de koorleden uit puur enthousiasme zijn arm strak geheven in de lucht stak.

Waarnemers
Ook aanwezig in het vak van de demonstranten: een team van het Nederlands Juristencomité voor de Mensenrechten. De advocaten wonen als neutrale waarnemers demonstraties bij om te zien of het grondrecht van demonstratie wordt gewaarborgd door de lokale autoriteiten.

Woordvoerder Jelle Klaas laat weten tevreden te zijn over het verloop van de betoging tot nog toe. "Deze demonstratie is misschien zelfs te goed georganiseerd," zegt hij lachend, wijzend op het wc-hokje. "Het ontbreekt nog aan een eerste-hulppost. De gemeente heeft duidelijk haar best gedaan."

De demonstranten zijn niet voor niets gekomen. Hoewel de afgelopen week een vertegenwoordiger van de gemeente nog benadrukte dat tijdens de landelijke intocht geen ouderwetse Zwarte Pieten te zien zouden zijn, lopen in de intocht toch behoorlijk wat Pieten mee met kroeshaar, rode lippen en zelfs oorringen.

Het blijft na afloop onduidelijk hoe dat nou zit. Een woordvoerder van de NTR zegt dat de gemeente verantwoordelijk is voor de uitdossing van de intocht. Maar burgemeester Jan Hamming stelt dat de NTR de kleurstelling voor deze dag heeft vastgesteld.

Zo schuiven de partijen elkaar, met de draaiende molens op de achtergrond, toch weer de Zwarte Piet toe. "Of de roetveegpiet, desgewenst."

Lees ook: Landelijke intocht gemoedelijk verlopen; spanningen elders

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden