Column

Gemiste kans of kiezersbedrog?

Ruben Koops Beeld Wesley van Zutphen
Ruben KoopsBeeld Wesley van Zutphen

Duidelijker kan niet. 'Van der Pekbuurt wordt aardgasvrij' was de kop ­boven het ­gemeentelijke persbericht dat maandagochtend wereldkundig werd gemaakt. Ook de eerste zin liet niets aan de verbeelding over.

'Amsterdam gaat de Van der Pekbuurt in Noord als eerste wijk aardgasvrij maken.'

Wie even niet heeft opgelet, zou denken dat het geen 2018 is, maar 2012, toen de PvdA hier nog de lakens uitdeelde. De sociaal­democraten wisten wel hoe je de gemiddelde arbeidersbuurt het beste helpt bij zijn verheffing.

Je sloopt her en der een blok, je renoveert een aantal beeldbepalende gebouwen en klaar is Kees. Besturen is besluiten nemen, als er verzet ontstaat heb je ze niet goed uitgelegd. Ook de Van der Pekbuurt stond dit lot te wachten.

Maar in 2012 waren het de ­inwoners van de Van der Pekbuurt die woningcorporatie Ymere en toenmalig PvdA-­wethouder Freek Ossel (Wonen) durfden te weerstaan, toen de sloop van hun wijk dreigde.

Na hardnekkig protest werd de ­beslissing om te slopen terug­gedraaid en kon een groot deel van de huurders in hun oude ­woningen blijven wonen.

Inmiddels is het 2018. Niet de PvdA maar GroenLinks is nu de grootste partij. En het is opzienbarend hoe zij het aardgasvrij maken van de Van der Pekbuurt aanpakken.

Want juist van GroenLinks zou je dit soort communiqués in de gebiedende wijs niet verwachten. Hoezo 'wordt aardgasvrij'? Aan de inwoners van het buurtje is niets gevraagd.

Per brief heeft GroenLinkswethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) aan de inwoners laten weten dat de gemeente de wijk genomineerd heeft als proeflocatie. En er is ­gesproken met 'sleutelfiguren', actieve buurtbewoners.

Maar is er ooit gedacht aan de mogelijkheid dat de inwoners van de Van der Pekbuurt misschien reserves hebben bij het hele plan? En is er dan de mogelijkheid een ­andere wijk te benaderen?

GroenLinks werd bij de raadsverkiezingen de grootste partij met de belofte van een democratischer Amsterdam. Deze stad is al heel lang progressief, maar GroenLinks zou het allemaal anders gaan doen. Inspraak, referenda en buurtrechten hield lijsttrekker Rutger Groot Wassink zijn kiezers voor.

Dat besluiten daardoor soms wat meer tijd kosten, vond hij geen probleem.

'Democratie is niet voor bange mensen, maar ook niet voor ongeduldige mensen,' zei Groot Wassink in deze krant. Maar bij de eerste de beste kans die zich voordoet om een wijk echt te betrekken bij zijn ­eigen toekomst, laat de partij het afweten.

Een optimist zegt: ­gemiste kans. Een pessimist: kiezersbedrog.

Wethouder Van Doorninck gaat nog wel in gesprek met de buurt over de manier waarop die aardgasvrij moet worden, haastte zij zich te zeggen.

Maar de sleutelfiguren van de huurdersvereniging hebben aan de gesprekken van de afgelopen maanden het ­gevoel overge­houden dat het ­allemaal niet ­uitmaakt wat de bewoners vinden.

'Informeel weten we dat alles al beslist is,' zeggen ze. Het moet en zal stadsverwarming worden, in plaats van de duurdere variant met warmtepompen. De huurdersvereniging, woedend over deze gang van zaken, heeft zich al in het stadhuis gemeld.

De manier waarop de Van der Pekbuurt aardgasvrij wordt ­gemaakt, brengt de verduur­zaming van de stad in gevaar. Want huurders hebben rechten. Ymere moet 70 procent van de inwoners van de wijk aan boord zien te krijgen voor de plannen, anders kan er geen gasleiding worden doorgeknipt.

In hun eerste reactie leken de Van der Pekkers niet zo ontevreden met het idee van een aardgasvrije buurt, maar door de manier waarop Van Doorninck en Ymere dat nu oppakken, organiseren zij hun eigen verzet. Voor de tweede keer dreigt de buurt iets door de strot geduwd te krijgen.

Onderschat het stadhuis de Van der Pekbuurt nu opnieuw? Van Doorninck was raadslid toen ­Ossel en Ymere bakzeil haalden.

Dit soort acties verwacht je van een ezel, niet van een GroenLinkswethouder.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? r.koops@parool.nl

null Beeld Steen
Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden