Gemiddelde woningprijs Amsterdam voor het eerst boven de 3 ton

De Amsterdamse woningprijzen stijgen hard en de verkopen blijven hoog. De gemiddelde prijs van een doorsnee woning in de stad kwam in het traditioneel sterke tweede kwartaal voor het eerst boven de drie ton.

Dat blijkt uit kwartaalcijfer die donderdag door makelaarskoepel NVM bekend zijn gemaakt.

De huizenmarkt in de regio Amsterdam blijft oververhit. Sven Heinen, voorzitter van de makelaarsvereniging Amsterdam (MVA), spreekt van 'droogkoken'. Woningzoekenden willen huizen kopen en bieden daar steeds meer geld voor, maar er staan te weinig woningen te koop om alle kopers van dienst te zijn.

Het aanbod is momenteel ongekend laag. Het aantal bordjes 'te koop' in de stad bedroeg in het tweede kwartaal nog maar 2417, terwijl er in het tweede kwartaal van 2015 nog 4485 huizen te koop stonden. In het tweede kwartaal van 2014 was het aanbod 6241 huizen.

Heinen: "In het eerste kwartaal van 2016 stonden 2398 woningen in Amsterdam te koop en in het tweede kwartaal 19 meer. Dat betekent enige verlichting. In ieder geval geen verslechtering."

'Best wel snel'
Binnen de ring A10 is de woningmarkt volgens Heinen nog sterk overspannen. De snelheid waarmee huizen in Amsterdam verkocht worden neemt nog altijd toe. De tijd dat een huis te koop staat bedraagt 26 dagen, tegen 28 dagen begin dit jaar. Tijdens de recente economische crisis duurde het gemiddeld honderd dagen om een huis te verkopen.

Heinen: "En de huidige verkooptijd is inclusief administratieve rompslomp. In werkelijkheid verkopen de makelaars een huis in Amsterdam binnen zeven tot tien dagen. Dat geldt natuurlijk niet voor alle woningen en voor alle gebieden, maar het gaat best wel snel."

Als het gaat om transactieprijzen breekt Amsterdam weer alle records. De gemiddelde prijs van een huis in de stad steeg het laatste kwartaal vijf procent tot 309.000 euro, tegen 3,4 procent in het eerste kwartaal.

De prijzen lagen in het tweede kwartaal 16,3 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Een kwartaal eerder was de stijging vergeleken met het vorige jaar nog 19 procent.

De prijs per vierkante meter bedroeg gemiddeld 3908 euro en die van appartementen 4083 euro. Dat zijn allebei records.

Het aantal verkochte woningen klom het afgelopen kwartaal 21,9 procent, tot 2924 huizen. Dat waren er minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen 3156 huizen werden verkocht. Vorig jaar kon nog de onverkochte voorraad uit de crisisjaren verkocht worden. Die mogelijkheid is er nu vrijwel niet meer.

Ook landelijk groei
De woningmarkt in de rest van Nederland verbetert ook fors. De prijzen van woningen stegen 2,7 procent tot 234.000 euro. Ook de vierkante meterprijs steeg, 2,6 procent, tot 2093 euro, ongeveer de helft van het prijsniveau in Amsterdam.

De verkopen namen landelijk 21,9 procent toe, evenveel als in Amsterdam, tot 42.819 woningen. Ook dat is een record. Een huis in Nederland staat gemiddeld negentig dagen te koop, vijftien procent minder lang dan in het vorige kwartaal.

In Nederland stonden het afgelopen kwartaal 111.498 huizen te koop, weer ruim zesduizend minder dan in het eerste kwartaal. Op het dieptepunt van de crisis, in 1212, stonden er zestigduizend meer te koop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden