Gemengde reacties op saneringsplannen Inholland

Foto ANP Beeld
Foto ANP

Voorzitter Doekle Terpstra van hogeschool Inholland heeft dinsdag gemengde reacties geoogst met zijn plannen om flink te saneren bij de onderwijsinstelling. Terpstra maakte bekend dat hij de vestiging in Hoofddorp sluit, dat meerdere opleidingen worden afgestoten en dat een nog onbekend aantal medewerkers de komende jaren al dan niet gedwongen moet vertrekken. Het aantal studenten loopt vermoedelijk met 20 procent terug en de kosten moeten met een vijfde omlaag.

Terpstra doet woensdag zijn toekomstplannen met de veelgeplaagde hogeschool officieel uit de doeken. ''Iedere afgestudeerde student verlaat vanaf nu de school met een deugdelijk diploma.'' Zijn plannen om de kwaliteit te verhogen, worden de komende jaren doorgevoerd. Opleidingen worden niet per direct afgestoten maar afgebouwd, garandeert Terpstra.

Ontslagen
De Algemene Onderwijsbond (AOb) is geschrokken van Terpstra's mededeling dat gedwongen ontslagen niet uitgesloten worden. ''Dat is veel te voorbarig en gaat ook te ver'', aldus een woordvoerder van de AOb dinsdag.

De vakbond wil de plannen van Terpstra met Inholland eerst inzien. ''Maar het proces is prima. Wij vinden al jaren dat er meer aandacht en geld naar het primaire proces, de klas en goed opgeleide docenten, moet gaan.'' De woordvoerder benadrukt dat hij hoopt dat Inholland in zijn saneringsplannen netjes met het personeel omgaat.

Puinruimer
Vanuit de Tweede Kamer klonken dinsdag veel positieve geluiden over de plannen van Terpstra. ''We hebben respect voor wat hij probeert'', aldus Kamerlid Tanja Jadnanansing (PvdA). ''Hij heeft het vooralsnog goed gedaan'', vult collega Anne Wil Lucas (VVD) aan.

Terpstra werd eind vorig jaar aangesteld als 'puinruimer' van de in opspraak geraakte hogeschool. Naast herrie en dubieuze declaraties in de top, had de school ook te maken met diplomafraude en imagoschade doordat diploma's te gemakkelijk werden uitgereikt. ''Het is vooral belangrijk dat Terpstra de kwaliteit van het onderwijs nu vooropstelt'', aldus Lucas. ''Daarnaast is het van belang dat Inholland het vertrouwen van de onderwijsinspectie terugwint. We kunnen natuurlijk niet ontkennen dat het een forse puinhoop was en dat er grote veranderingen nodig waren.''

Kwaliteit diploma's
Ook de HBO-raad is blij met de plannen. Volgens de raad neemt Inholland nu verantwoordelijkheid. ''Inholland erkent hiermee dat er fouten zijn gemaakt en laat zien dat daar consequenties aan zitten'', zei een woordvoerder dinsdag. Met deze maatregelen staat het onderwijs dichter bij de docenten, zegt de raad. ''Het geeft vertrouwen voor het zelfreinigend vermogen van de hogeschool'', aldus de woordvoerder.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vraagt zich af of de plannen van Terpstra wel op tijd zijn. ISO-voorzitter Guy Hendriks wil van Terpstra weten wat zijn plannen zijn met studenten die nu een opleiding volgen die wordt afgestoten. Hendriks: "Dit bevestigt eens te meer dat de kwaliteit van de diploma's van Inholland niet in orde is''

Stoere taal

Oppositiepartij SP alsook gedoogpartner PVV zich af of de weg die Terpstra is ingeslagen, wel de juiste is. ''Terpstra bezigt veel stoere taal. Maar eerst zien en dan geloven'', stelt Kamerlid Harm Beertema (PVV). De SP vindt het opvallend dat Terpstra met zijn plan komt, vlak voordat de inspectie haar onderzoek presenteert. ''Kon hij daar niet even op wachten'', vraagt parlementariër Jasper van Dijk zich af.

De grootste kritiek van de SP is dat Inholland veel te groot is geworden. ''Knip Inholland op in circa tien kleine vestigingen met een eigen directie, die de studenten kent. Nu heeft de school 33.000 studenten'', vervolgt Van Dijk zijn kritiek. ''Het college van bestuur wordt hiermee overbodig en kan worden opgeheven. '' Terpstra zelf meldde dat hij direct ontslag zou nemen, als Inholland wordt opgesplitst.

Declaraties
De PVV deelt de kritiek van de SP. ''Wat mij het meeste stoort is de manier waarop Terpstra de politiek steeds aanspreekt. Als we hem niet expliciet de laan uitsturen, dan ziet hij dat als een motie van goedkeuring. Nu dreigt hij er weer vandoor te gaan als Den Haag hem niet uitdrukkelijk steunt'', zegt Beertema.''Ga dan lekker weg, zou ik zeggen. Hij is tenslotte ook niet de enige uitverkorene om deze klus te verklaren, al denkt hij dat zelf kennelijk wel.'' Ook zou de PVV graag zien dat Terpstra het declaratiegedrag van vorige bestuurders openbaar maakt.

GroenLinks hoopt dat met de aangekondigde plannen van bestuursvoorzitter Doekle Terpstra het vertrouwen in Inholland zal terugkeren. ''Terpstra trekt zelf zijn conclusies uit de doorgeslagen groei van de school'', stelt Kamerlid Jesse Klaver dinsdag . ''Ik hoop dat dit een begin is. Het onderwijs moet weer terug worden gegeven aan de studenten.'' (redactie)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden