Gemengde reacties op overlijden Hugo Chávez

De reacties op de dood van de Venezolaanse president Hugo Chávez (58) zijn net zo polemisch en buitenmaats als de leider was tijdens zijn leven. Door sommigen werd Chávez als een held gezien vanwege zijn anti-Amerikaanse retoriek en goedkope olie, door anderen als een autocratische leider die zijn zin wilde doordrijven.

Redactie
Man rouwt na overlijden Venezolaanse president Hugo Chávez Beeld EPA
Man rouwt na overlijden Venezolaanse president Hugo ChávezBeeld EPA

De Boliviaanse president Evo Morales, een van de trouwste bondgenoten en loyaalste leerlingen van Chávez, zei met tranen in zijn ogen dat de president 'meer levend is dan ooit'. 'Chávez zal een inspiratie blijven voor alle volkeren die voor hun bevrijding strijden', zei Morales dinsdag in een toespraak op televisie. 'Chávez zal altijd aanwezig zijn in alle regio's van de wereld en in alle sociale sectoren. Hugo Chávez zal altijd bij ons zijn, ons altijd vergezellen.'

Negatieve gevolgen
In Cuba kondigde de regering van president Raul Castro twee dagen van nationale rouw af en gaf opdracht de vlag halfstok te hangen. 'Het is met een diep en ondraaglijk verdriet dat ons volk en de revolutionaire regering kennis hebben genomen van het overlijden van Hugo Rafael Chávez Frias', aldus een verklaring. 'Het Cubaanse volk ziet hem als een van zijn meest buitengewone zonen.' Sommige eilanders vrezen dat de dood van Chávez, die miljarden aan oliedollars naar Cuba stuurde, negatieve gevolgen kan hebben. 'Het is een zware klap... Ik vraag me nu af wat er van ons moet komen', zegt Maite Sierra (72) uit Havana.

In de Verenigde Staten, die onder Chávez geen goede betrekkingen hadden met Venezuela, heeft president Barack Obama een verklaring doen uitgaan waarin hij de steun van Washington betuigt. 'Aan het Venezolaanse volk en het belang in de ontwikkeling van constructieve betrekkingen met de Venezolaanse regering' bevestigt. Nu Venezuela begint aan een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis, blijven de Verenigde Staten gecommitteerd aan beleid dat democratische principes, wetten en respect voor mensenrechten bevordert', aldus de verklaring. De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter zei dat Chávez zal worden herinnerd om de onverschrokken wijze waarop hij de autonomie en onafhankelijkheid van Latijns-Amerikaanse regeringen deed gelden.

Feest
Een deel van de bijna 190 duizend Venezolaanse immigranten in de VS ging met vlaggen de straat op en schreeuwde 'Hij is weg!'. 'We vieren zijn dood niet', zei Ana San Jorge (37). "We vieren de opening van een nieuwe deur, van hoop en verandering.' Velen zijn voorzichtig optimistisch, maar hebben ook zorgen. 'Hoewel we hier vandaag allemaal samen zijn om dit te vieren, weten we niet wat de toekomst ons zal brengen', aldus Francisco Gamez.

De Britse minister van buitenlandse zaken William Hague heeft Venezuela en de familie van Chávez gecondoleerd met het overlijden van de president, die 'een stempel heeft gedrukt op het land en elders'. Ook premier Mark Rutte heeft Venezuela veel sterkte gewenst met het verlies. 'Onze gedachten gaan uit naar het Venezolaanse volk en de regering', schreef Rutte in een reactie. De Canadese premier Stephen Harper zei te hopen dat de dood van Chávez hoop op een betere toekomst brengt.

'Een van de doden die nooit sterven'
De Argentijnse president Cristina Fernandez Kirchner, ook een bondgenoot van Chávez, heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Ook Nicaragua, een ander land dat profiteerde van de goedkope Venezolaanse olie, is in rouw. Rosario Murillo, de echtgenote en woordvoerder van president Daniel Ortega, noemde Chávez 'een van de doden die nooit sterven'. 'Hij was onze beste bondgenoot, maar we hebben er vertrouwen in dat de Venezolanen hun steun zullen voortzetten', zei Raul Martinez, een van de leiders van de linkse, regeringsgezinde Sandinistische jongerenbeweging.

De president van Ecuador, Rafael Correa, bondgenoot van Chávez, voorspelde dat Chávez een blijvende invloed zal hebben. 'We zijn een revolutionair verloren, maar miljoenen van ons blijven geïnspireerd.'
In China wilden de autoriteiten niet direct reageren, maar op internet was veel lof voor Chávez' anti-Amerikaanse houding en zijn socialistische beleid.

Liedje
Er is op internet geen gebrek aan emotionele afscheidsberichten voor de socialistische held die zich volgens sommigen kon meten met de revolutionairen van de jaren zestig. De Cubaanse zanger Silvio Rodriguez, die bekend werd met zijn ode aan de revolutionair Ernesto 'Che' Guevara, gebruikte op zijn blog de titel van het lied om afscheid te nemen van Chávez: 'Hasta siempre, comandante.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden