Plus

Gemengde reacties op komst nieuwe azc's in Amsterdam

Van de bewoners rond de Bijlmerbajes, waar een asielzoekerscentrum komt, hoeft de wethouder geen protest te verwachten. Bij Ookmeer ligt dat anders.

De Bijlmer Bajes Beeld Lex van Lieshout
De Bijlmer BajesBeeld Lex van Lieshout

Een nagenoeg verlaten gevangenis, zelfs in de lentezon is het een droevig beeld. De zes torens staan leeg. Geen gevangenen. Geen bajesschreeuwers. Wel nog tralies, een hoge betonnen muur, prikkeldraad en een slotgracht.

De Bijlmerbajes wordt een azielzoekerscentrum. Wethouder Eric van der Burg zei gisteren weinig protest tegen de nieuwe azc's te verwachten. Anderhalf jaar lang zullen er duizend vluchtelingen onderdak krijgen in de blokkentorens van Overamstel.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers heeft wel beloofd de tralies weg te halen en een deel van de muur af te breken. Voor veel buurtbewoners, voornamelijk studenten die wonen in de Wenckehofcontainers, is het geen verrassing.

"De plannen met de Bijlmerbajes zijn eerder besproken, en we hoorden van verschillende kanten dat er asielzoekers zouden komen," zegt student natuurkunde Kelly Weerman (20). Ze weet niet of het wel een handige plek is voor een azc.

Het is een onveilige buurt, waar onlangs nog een jonge vrouw verkracht is. "Daarnaast brengt zo veel mensen bij elkaar zetten wel risico met zich mee."

Integratie
Integratie in de buurt lijkt lastig. Het spoor aan de ene kant en een studentencomplex en industrieterrein aan de andere. "Het is wel een beetje sneu, in een gevangenis.

Geef ze gewoon fatsoenlijke woningen," reageert René Overhorst (41). Hij werkt al vijftien jaar in het gebied. "Bewoners zullen zich er niet tegen verzetten. Misschien dat wat bedrijven door vooroordelen bang zijn voor meer criminaliteit."

Geneeskundestudent Pieter Vis (24) vindt het wel een prima plan. "Nu is het gewoon heel veel ongebruikte ruimte. Misschien niet de beste locatie, maar altijd beter dan een tentenkamp."

Buurtvereniging Wenckehof organiseert veel evenementen, zoals buurtetentjes. Vis verwacht dat de vluchtelingen er ook met initiatieven verwelkomd zullen worden. "Het is in elk geval beter dan de gevangenen met hun bajesschreeuwers," zegt student Nienke Braakman (21). Ook zij vindt het wel sneu om vluchtelingen in een voormalige gevangenis te plaatsen.

"Maar je moet ze ergens onderdak geven. Tegelijkertijd is Amsterdam wel een goeie plek voor buitenlanders om te aarden: groot en internationaal."

Geuzenveld
Heel anders zijn de reacties in Geuzenveld in Nieuw-West. Ook in een gebouw op sportpark Ookmeer komt een asielzoekerscentrum. Over een jaar krijgen achthonderd asielzoekers er tien jaar lang onderdak.

De tijdelijke gebruikers van het gebouw moeten weg, trampolinespeeltuin Bounz mag waarschijnlijk blijven. Het gebouw is te klein voor alle mensen, dus komen rondom het gebouw tijdelijke woningen. "Het wordt dus gewoon een tentenkamp," zegt omwonende Bob Marquerinck (56).

"Achthonderd zijn er gewoon veel te veel. De wijk zal ervan achteruitgaan. Die landen in het Midden-Oosten nemen toch ook geen vluchtelingen op? Daar zullen ze wel een reden voor hebben."

Susan Marinus (69) vindt het een schande. "Er wordt hier al veel ingebroken en het winkelcentrum wordt vaak overvallen." Ze snapt niet waarom het azc in een woonwijk moet komen. "Op bedrijventerreinen staan toch genoeg lege kantoorpanden?"

"Natuurlijk zijn we tolerant, maar niet voor achthonderd vluchtelingen, tien jaar lang ook nog." Marinus wijst naar haar korte broek. "Ik kan er straks echt niet meer zo bijlopen. Bij andere asielzoekerscentra zijn al veel mensen verkracht."

Niet blij
Janneke Suurmeijer (24) en Loes van der Zwet (25) zijn speciaal voor de groene omgeving bij het sportpark in Nieuw-West komen wonen. "Nu wordt het hier volgebouwd met tijdelijke woningen," zegt Van der Zwet.

"Daar ben ik niet zo blij mee." "We hebben hier nog wel eens last van criminaliteit," zegt Suurmeijer. "En de verschillende culturen botsen ook af en toe. Het gaat nu beter, maar door het azc zal het waarschijnlijk weer onrustiger worden."

Van der Zwet snapt best dat vluchtelingen ergens ondergebracht moeten worden. "Maar dit is een kwetsbare buurt. Achthonderd man in zo'n kleine omgeving is dan echt te veel."

Toch is niet iedereen in de buurt tegen het azc. Een mevrouw die niet met haar naam wil worden genoemd, vindt het geen probleem. "Die mensen moeten toch ergens worden opgevangen." De eventuele overlast neemt ze voor lief. "We hebben hier al zoveel meegemaakt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden